Kultura

Prateći program Filmskih susreta: Кnjiga „Jevanđelje na filmu“

U okviru pratećeg programa ovogodišnjih Filsmkih susreta, u nedelju 21. avgusta biće predstavljena knjiga „Jevanđelje na filmu“ autora Vladimira Marjanovića u izdanju Niškog kulturnog centra (NКC).

„Jevanđelje na filmu“ Vladimira Marjanovića sadrži analizu filmova o životu Isusa Hrista, a najrelevantnija su ostvarenja svetske kinematografije u toj oblasti. Prethodno je knjiga promovisana u Jugoslovenskoj kinoteci krajem aprila ove godine.

Autor Vladimir Marjanović je u knjizi analizirao filmove Car careva (1927) Sesila B. De Mila, Ben Hur (1959) Vilijama Vajlera, Car careva (1961) Nikolasa Reja, Jevanđelje po Mateju (1964) Pjera Paola Pazolinija, Najveća priča ikada ispričana (1965) Džordža Stivensa, Isus iz Nazareta (1977) Franka Zefirelija, Poslednje Hristovo iskušenje (1988) Martina Skorsezea i Stradanje Hristovo (2004) Mela Gibsona.

Po autrovim rečima tema knjige “ je uvek aktuelna”, pogotovo u doba korone, kada su se ljudi “okretali nekim drugim stvarima, onima koje imaju upit u viši smisao, transcedentnim stvarima koje se trenutno dešavaju u našim životima”.

Filmovi o životu Isusa Hrista bili su predmet Marjanovićeve magistarske teze, odbranjene na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Imajući u vidu kvalitet sadržaja i značaj teme, NКC se odlučio za novo, korigovano izdanje 2021. godine.

U svetu su česte knjige koje se bave odnosom hrišćanstva i filmske umetnosti, dok se u domaćoj pisanoj reči o filmu, kao i u regionu, to svodi na pojedinačne eseje, osvrte ili temate u časopisima.

Marjanovićeva knjiga nadilazi karakter obične filmske studije, jer u našim uslovima predstavlja temelj za nadgradnju novih istraživanja i dragocena je svima koje ova tema interesuje.

Promocija knjige „Jevanđelje na filmu“ održava se u Festivalskom centru u hotelu „Ambasador“ u nedelju 21. avgusta sa početkom u 13 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com