Obrazovanje

Praksa u odeljenjima dualnog obrazovanja po planu

U ETŠ ‚‚Nikola Tesla” dualna odeljenja postoje u prvom, drugom i trećem razredu. Učenici koji se pripremaju za određena zanimanja u ovim odeljenjima imaju obavezu da nedeljno određeni broj dana provedu na praksi u preduzećima sa kojima je škola sklopila ugovore. Prema rečima direktora ove škole Nebojše Sokolovića praksa će biti izvedena po planu, a zadravlje učenika ni jednog trenutka neće biti dovedeno u pitanje jer i škola i preduzeća gde se praksa izvodi strogo sprovode sve propisane mere od strane Vlade i Kriznog štaba.

 

 

‚‚U septembru  se u školi odrađuju pripreme za praksu učenika drugog razreda budući da oni odlaze na praksu u odgovarajuće firme”, kaže Nebojša Sokolović. ‚‚Postoji odgovarajući pravilnik na osnovu kojeg se idređuje koji će učenik u kojoj kompaniji obaviti obaveznu praksu. Za učenike trećeg razreda plan već  postoji jer je analogan prošlogodišnjoj praksi i svako od učenika zna gde će obaviti praksu.”

Direktor ETŠ ‚‚Nikola Tesla” dodaje da profesori praktične nastve dogovaraju uslove bezbednosti u firmama gde odlaze đaci kako ne bi ništa bilo prepušteno slučaju.

 

‚‚Same kompanije imaju svoje mere bezbednosti, mi imamo pravilnik o bezbednosti na radu u školi sa kojim su učenici  upozati. U ovoj situaciji đaci su upoznati i sa uslovima bezbednosti tokom epidemije kovida. Same kompanije imaju, takođe, svoje propise o bezbednosti u vreme kovida. Naši učenici su već bili u nekim kompanijama na praksu kako bi nadiknadili ono što su propustili u vreme vanrednog stanja i sve je proteklo u najboljem redu, tako da nema mesta panici jer su učenici maksimalno zaštićeni bilo da su u školi ili na praksi u nekoj od kompanija”, zaključuje Sokolović.

On dodaje da škola radi po kombinovanom modelu. Odaziv učenika za ovaj model je veliki i od 826 samo je 14 učenika opredeljeno za onlajn nastavu.

‚‚Škola je primenila sve  mere zaštite učenika od kobida, počev od obaveštenja koja su upućena roditeljima, razgovora sa učenicima, dezobarijara koje su postavljene od ulaznih vrata, obezbeđena su sredstva za higijenu, korsite  se maske. Klupe su raspoređene na odgovarajuću udaljensot, učionice su dovoljno velike  da mogu da se rasporede učenici na propisanu udaljenost. Ukoliko đaci rade u laboratorijama koje su manje kvadrature učenici se raspoređuju u manjim grupama  kako njihovo i zdravlje zaposlenih ne bi bilo ugroženo”, zaključuje Sokolović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com