Kultura

Pozorišta žele da rade uz poštovanje svih neophodnih mera

U Narodnom pozorištu Niš održan je prvi zajednički sastanak dve pozorišne asocijacije koje okupljaju 29 teatarskih kuća iz Vojvodine, centralne Srbije i pokrajine KIM, kao i 42 pozorišna festivala, van Beograda. Tema sastanka bila je aktuelna situacija u vezi sa pandemijom izazvanom Corona virusom i mogućnostima organizacije i realizacije pozorišnog života u našoj zemlji.

Na sastanku je pružena nedvosmislena podrška nadležnim institucijama u iznalaženju rešenja za obnavljanje rada institucija kulture, a pre svega pozorišta, kao instinskom povratku normalnom životu u datim okolnostima.
Pozdravljajući inicijalni predlog za rad, konstatovano je da predložene mere u cilju redovnog i nesmetanog rada pozorišta u određenoj meri zahtevaju korekciju, uzimajući u obzir specifičnosti ambijenta i tehničke opremljenosti domaćih teatara.

„Ističemo uverenje svih prisutnih da pozorišta nisu ništa ugroženija nego ostala mesta javnih okupljanja i da bi uz primenu navedenih preventivnih mera naš rad svakako doprineo duhovno bogatijem životu i afirmaciji umetničkih i kulturnih vrednosti“, rekao je direktor Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Ž. Milovanović.

Između ostalog, na sastanku je razmatran i čitav niz drugih problema, organizacionog modela i prirode funkcionisanja srpskih pozorišta, te neophodnost standardizacije svih aspekata kompleksnog bića teatra.

„O detaljima i konkretnim predlozima javnost i nadležne institucije biće informisane nakon definisanja jasnih smernica i predloga“, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

Prvi sastanak Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ i profesionalnih pozorišta Vojvodine, potvrdio je značaj zajedničkog nastupa i definisanja problema, kolegijalnost i odavno uspostavljenu solidarnost pozorišnih umetnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com