Društvo

Poznati dobitnici najvišeg priznanja Grada Niša “11.januar”

Komisija za nagrade Grada Niša donela je odluku o dobitnicima Nagrade “11. januar” za 2021. godinu. Dobitnici Nagrade “11. januar” u konkurenciji kolektiva su Klub privrednika Naissus, Kolektiv 63. Padobranske brigade Vojske Srbije i Centar za Socijalni rad “Sveti Sava” Niš. U konkurenciji pojedinaca dobitnici su Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije i dr Milan Lazarević, lekar Klinike za kardiovaskularne bolesti.

Komisiju su činili predsednik Skupštine dr Boban Džunić, gradonačelnica Dragana Sotirovski, predstavnik Univerziteta prorektor, predstavnik Eparhije niške protojerej-stavrofor Branislav Cincarević i predstavnik Vojske Srbije major Miloš Dimitrijević.

Za Nagradu “11. januar” komisiji je pristiglo 24 predloga – 7 za kolektive i 17 za pojedince.

“Dr Milan Lazarević jedini je specijalista transfuzijske medicine u Kliničkom centru Niš koji je formirao prvo i za sada jedino odeljenje ekstrakorporalnu cirkulaciju  i hemostazu van Beograda. Na taj način građanima Niša, ali i svim bolesnicima sa juga Srbije omogućene su nove i komplikovane procedure. Što se tiče Dragana Stojkovića Piksija, bivši fudbaler FK “Radnički” u Nišu odigrao je veliki broj utakmica za naš Niš. Danas je selektor fudbalske selekcije Srbije, a znamo da je naša selekcija prošla kroz kvalifikacije kao prvoplasirana, slobodno mogu da kažem da je to zaslugom našeg sugrađanina, Dragana Stojkovića Piksija. Kada pitaju “kude je taj Niš”, tamo gde je rođen Piksi, kazao je predsednik Komisije dr Boban Džunić”.

On je naglasio da su sve odluke usvojene jednoglasno, osim kod trećeg predloga gde nije bilo jednoglasnog izjašnjavanja. Članovi su se izjašnjavali između Centra za Socijalni rad i Muzičke škole u Nišu.  Od prisutna četiri člana, jedan je glasao za Muzičku školu, dok je jedan bio suzdržan, dok je najveći broj glasova upravo dobio centar “Sveti Sava”.

“Klub privrednika Naissus Niš sastavljen je od 30-ak kompanija koje rade više od 30 godina, a zapošljavaju više od 3.000 radnika i ostvaraju prihod veći od 220 miliona evra od čega korist ima celokupna društvena zajednica. Klub privrednika postoji već 7 godina i uradio je mnogo na promociji društvene odgovornosti i u najtežim trenucima pandemije Korona virusa pomogao je Gradu i gradskim institucijama. 63. padobranska brigada Vojske Srbije je  elitna jedinica prepoznatljiva kao obeležje grada Niša koja je u neraskidivoj vezi preko 50 godina. Jedinica je namenjenja za izvršavanje specijalnih, izviđačkih i diverzantskih zadataka i operacija, kao i za borbeno traganje i spasavanje duboko iznad neprijateljskih linija, objašnjava dr Džunić.

Dzunić je podsetio da Centra za socijalni rad “Sveti Sava” ove godine obeležava 60 godina rada i kao najveći centar u Srbiji uspešno traje i prilagođava svoje usluge potrebama korisnika kroz uvođenje novina u radu.

Dr Boban Džunić naveo je da je jedan od predloga što se tiče dobitnika u konkureciji kolektiva bila i Banka dobročinstva koju je predložila humanitarka Marina Adamović koja bi sredstva od dobijene nagrade uplatila za lečenje dece.

Marina Adamović se od 2012. godine bavi humanitarnim radom i prikupljena sredstva uplaćuje za lečenje bolesne dete Fondaciji “Budi Human”.

“Kao predsednik Skupuštine Grada iniciraću na sledećoj sednici da se svi odbornici dobrovoljno odreknu svojih paušala, kao što sam to inicirao u prethodnom mandatu kada smo prikupili značajna sredstva i uplatili u Fond dobročinstva”, kaže dr Džunić.

Nagrada se sastoji od diplome, statuete oslobodiocima Grada Niša i novčanog iznosa i biće dodeljena na svečanoj sednici Skupštine Grada, 11. januara 2022. godine na dan oslobođenja Niša od Turaka u Svetsavskom domu sa početkom od 12 sati.

U nagradu, koja je ustanovljena 1995. godine, spadaju diploma, statueta “Oslobodiocima Niša” i novčani iznos od 500.000 dinara.

Od 1995. godine se dodeljuju najviša priznanja u Nišu nazvana „11. januar“. Ovako je bilo prošle godine. 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Nagrada Dr Milanu Lazareviću ? Za šta pobogu ljudi ,kupio neko aparat,čovek nepoznat u nauci .Neobezvredjujte nagradu i grad.Koja jadna komisija je ovo verifikovala,sramota i za komisiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com