Hronika

Poznati detalji optužnice: “Audi” pokosio pešake sa 131 kilometrom na sat

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužni predlog protiv Nemanje.S. (19) iz Beograda koji je 4. januara ove godine na Bulevaru Medijana Nišu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su stradali Andrej Prenkljušaj (12) i Dejan Ilić (48).

U optužnom predlogu je, izmedju ostalog navedeno da se okrivljeni u momentu kada je izgubio kontrolu nad vozilom “audi” i izleteo sa kolovoza kretao brzinom od najmanje 131 kilometar na čas, iako je maksimalna brzina kretanja na pomenutom bulevaru 60 kilometra na čas.

“Usled neprilagodjene brzine okrivljeni. je vozilom sišao sa desne strane Bulevara Medijana, najpre na travnatu površinu, pa na biciklističku stazu a zatim na stazu za pešake i nastavio kretanje, ka pešacima koji su mu bili ledjima okrenuti”, rečeno je u optužnom predelu u koji je agencija Beta imala uvid.

U optužnom aktu je takodje rečeno da je N.S bočnim delom “audija” u predelu vrata udario najpre u maloletnog Andreja Prekljušaja, usled čega je dečak najpre pao na automobil, a potom je od siline udara odbačen preko ograde Javno komunalnog preduzeća “Naisus”.

Optuženi je, istaknuto je, na istovetan način udario i Dejana Ilića, a potom je kretanje nastavio dok se nije vratio na kolovoz i zatim je zaustavio vozilo.

“Obdukcijom je ustanovljeno da su oba pešaka zadobila stravične povrede od kojih je maloletnik preminuo na licu mesta, dok je Dejan Ilić još davao znake života nakon udesa. Do udesa je došlo oko 20,30 časova, a Ilić je preminuo u 21,35 časova”, navedeno je u optužnom predlogu.

Foto: V.Milićević

Rečeno je i da okrivljeni nije pokazao obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju pri čemu je bio uračunljiv, svestan da postupa supotno saobraćajnim propisima te da usled ovog postupka može ugroziti javni saobračaj i dovesti u opasnost život oštećenih, ali je olako držao da do toga neće doći.

U momentu udesa, istaknuto je, u vozilu se nalazila još dva maloletna lica.

Osnovno javno tužilaštvo predložilo je da sud okrivljenom N.S. izrekne maksimalnu kaznu zatvora od osam godina i meru bezbednosti zabrane upravljanja vozilom u trajanju od pet godina

Tužilaštvo je takodje zatražilo da se N.S. produži pritvor u kome se nalazi od hapšenja.

“Imajući u vidu da je za delo koje je izvršio propisana kazna od preko pet godina zatvora, da je vozilom upravljao u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, da nije pokazao obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju, ispunjeni su uslovi za pritvor. Takođe, o ovom događaju izveštavali su svi mediji, došlo je do spontanog okupljanja građana i velikog uznemirenja javnosti, njegovim puštanjem na slobodu došlo bi do dodatnog uznemirenja građana. Nezgoda se dogodila u veomanaseljenom delu grada, smrtno su stradali maloletnik i otac troje dece i to na pešačkoj stazi, što su sve okolnosti na kojima zasnivamo zahtev da mu se pritvor produži”, navelo je tužilaštvo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com