Stari Niš

Poznate niške porodice Baltezarević, Čavdarević, Čohadžić, Uzunović (VIDEO)

Ko su bili  Baltezarevići, Čavdarevići, Čohadžići, Uzunovići…

Na Starom groblju u Nišu ima sedam spomenika porodice Baltezarević, a sve je krenulo od Mileta Balteza, pa je ovo prezime jedinstveno u svetu, a svi su poreklom iz Niša. Unuk Mileta Balteza, Velimir je kao srpski vojnik  umro u Skadru 31. decembra 1915. godine.

Aćim Čavdarević je bio učitelj u Nišu. Milorad Čavdarević bio je predsednik niške opštine. Na tu dužnost izabran je  7. novembra 1929. godine i bio je do 15. februara 1935. godine. Danas jedna ulica u naselju Brzi Brod u Opštini Medijana nosi njegovo ime.

Dimitrije Čohadžić  bio je jedan od boraca  za očuvanje samostalnosti Srpske pravsolvane crkve u vremenu kad je narod u Nišu bio proganjan ne samo od Turaka, već nije imao mira ni od pretstavnika,s jedne strane egzarhata, a s druge grčke crkve, koji su tim putem hteli da dođu do prevlasti. Zbog svog zalaganja, Čohadžić je sa ostalim saborcima bio prognan u Malu Aziju gde je proveo godine u zatočeništvu. Izdašnim prilozima pomagao je školstvo u Nišu i darovite đake. Umro je u Nišu u  sedamdesetoj godini, uoči oslobođenja 1877. godine.

Sotir Čohadžić bio je rezervni kapetan i predsednik suda, a Vladimir Čohadžić potpredsednik niške opštine.

Tanasije Tasko Uzunović bio je član Niškog komiteta. Njegov sin Ljubomir poginuo e u Bregalničkoj bitki, drugi sin, Sava, sahranjen je na Zejtinliku u Solunu. Najpoznatiji sin Taska Uzunovića je Nikola,  predsednik kraljeve Vlade u četiri mandata između dva svetska rata.

Danas građani Niša i Srbije ovu porodicu prepoznaju po, potomku, glumcu Tanasiju Uzunoviću.

Ulica sa imenom Taska Uzunovića danas se nalazi u Opštini Pantelej u Nišu.

Projekat “Aleja zaboravljenih velikana” sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

  1. Лепо је сетити се знаменитих Нишлија али је срамота где почивају њихове кости.
    СРАМОТА !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com