Društvo

Povratak turista važno pitanje za Nišku Banju i Niš

Niška Banja godinama ima smeštajne probleme što, svakako, utiče i na broj posetilaca. U Banji nema nijednog hotela, a privatni smeštaj je gotovo nezamarljiv, što u velikoj meri utiče na ‘’turističku krvu sliku’’ Banje. O ovom problemu je bilo reči i na satanku predsednika gradskih opština sa gradonačelnicim Draganom Sotirovski, a istaknut je kao važno pitanje koje je potrebno rešiti kako bi Niška Banja oživela.

Hoteli koji su nekada bili turistička  žila kucavica Niške Banje pretvoreni su u ruševine, osim ‘’Instituta’’ koji je usmeren ka zdravstvenom turizmu.

Dušan Živković, novi predsednik GO Niška Banja, kaže da će uskoro početi izgradnja hotela “Srbija” i rekonstrukcija hotela “Partizan”, dok za hotel “Ozren” još uvek nije pronađen kupac, odnosno investitor.

‘’Pored smeštajnih kapaciteta hotela polažemo velike nade u dalji razvoj privatnog smeštaja. Zajedno sa novim glavnim urbanistom Grada Niša imaćemo niz sastanaka da vidimo da li postojeći plan detaljne regulacije dobar, pa zajedničkim pronađemo neka nova rešenja, poput apartmanskih naselja ili stambene prostore koji u svojoj nameni imaju i mogućnost aktiviranja u delu turima. To je taj privatni sektor koji nama nedostaje’’- kazao je Živković.

Za gradonačelnicu Niša, oživaljavanje Niške Banje je vrlo važno pitanje, posebno iz razloga jer je tokom susreta sa predsednicima gradskih opština insistirala na razvoju turizma u gradu i okolini.

‘’Naš zadatak je da Nišku Banju učinimo prepoznatljivom u turizmu. Grad je tu da pomogne u onom delu da Banja ima bolje sadržaje, da uredi prostor i dobije sve  ono što jedna banja mora i treba da ima. Ne treba zaboraviti da je Banja centralno mesto za paraglajdiste pored GO Pantelej i da su tamo poletne staze sasvim dobre. Tu je i Koritnik, selo koje je potpuno napušteno i postoji mogućnost da se uvrsti u turističku ponudu, ali se mora pronaći način kako’’- kazala je gradonačelnica Sotirovski.

Pored izgradnje novih i obnove postojećih smeštajnih kapaciteta, nekada, jednu od najpoznatijih banja u Srbiji treba povezati ne samo sa Suvom planinom, pa i Gadžinim Hanom kao deo turističke ponude, već i sa samim gradom, završiti biciklističku stazu, a vrlo bitna stvar je direktan izlaz Banje na auto-put, jer bez tog rešenja Niška Banja bi mogla da postane, na neki način “slepo crevo”.

‘’Oni koji dolaze iz pravca Beograda ili juga zemlje, treba da dobiju prilku da izbegnu saobraćajnu gužuvu i direktno se isključe ili uključe kod Niške Banje. Razgovaraćemo sa nadležnima iz “Puteva Srbije” o tome’’- kaže Sotirovski.

Ona dodaje, da je potrebna bolja saradnja sa Institutom “Niška Banja”, kako bi se upotpunila turistička ponuda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com