Društvo

Povodom sukoba niških naprednjaka oglasio se i Nacionalni savet bugara i osudio govor mržnje

Nacionalni savet bugara u Srbiji najoštrije je osudio svako fizičko obračunavanje i govor mržnje na nacionalno osnovi, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima nakon sukoba naprednjaka na sastanku sinoć u Nišu.

 

“Srbija je demokratska i civilizovana zemlja, naša domovina, ona je garant slobode svih njenih građana i zbog toga je neprimereno i anticivilizacijski da pojedinci šire netrpeljivost na nacionalnoj osnovi i urušavaju ugled pojedinaca samo zbog toga što se nekome prezime završava na -OV, -EV ili -SКI. Ovakvi ispadi agresivnih pojedinaca, koji ne prezaju od svega da dođu do cilja, stvaraju tenziju u našem društvu, doprinose da se pripadnici nacionalnih manjina ne osećaju sigurno u svojoj zemlji i da sumnjaju u principe na kojima se zasniva postojanje Srbije i srpskog društva. To mi ne želimo i osuđujemo akt govora mržnje i etnički motivisanom nasilju nad bilo kome, bez obzira na to kakvo ime ili prezime nosi u Srbiji, svi smo jednaki i tako mora da bude sada i ubuduće”, piše u saopštenju Nacionalnog saveta bugara.

Da podsetimo, do incidenta je došlo na sastanku članova Srpske napredne stranke u mesnom odboru Ledena Stena u Nišu. Sukobili su se nekadašnji zamenik gradonačelnika i poslanik, a sada odbornik u Skupštini grada Niša Miološ Banđur i naprednjak Marko Simov, koji je zadužen za IT sektor u stranci. Banđur je dao izjavu u policiji i tvrdi da je incident isceniran, da je Simov poslat od strane gradonačelnice Dragane Sotirovski i da je sam sebe povredio. Ove tvrdnje negirali su i gradonačelnica Niša i Miloš Simov i otužili Banđura za govor mržnje po nacionalnoj osnovi.

Potukli se naprednjaci u Nišu, jedna osoba povređena. Banđur za sukob optužuje gradonačelnicu, ona negira njegove tvrdnje

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com