Društvo

Povlastice za najugroženije borce

Borci će dobiti popuste za gradski prevoz, za parkiranje automobila, za sve komunalne usluge, pomoć pri troškovima sahrane, a imaće prednost i prilikom zapošljavanja kroz poverene poslove grada Niša, ali i popust za boravak dece u vrtićima i prednost na listi čekanja

Udruženje Jedinstveni gvozdeni puk u dogovoru sa lokalnom samoupravom i Centrom sa socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu, potpisao je sporazum o odgovarajućim povlasticima za borce iz Niša, a koji ranijih godina nisu imali ista prava u tom pogledu kao njihovi saborci iz drugih gradova. Trenutno borci popunjavaju socijalne kartice, a povlastice koje im budu odobrene važiće od 1.januara sledeće godine. Dejan Veličković, predsednik Udruženja Jedinstveni gvozdeni puk kaže da u Nišu ima 17.500 boraca, ali naglašava da se ovaj broj odnosi na Nišavski okrug, a u Nišu ih je manje, a ove povlastice se odnose samo na njih. Dodaje da će u Udruženju uložiti maksimalni trud, počev od septembra, kako bi se ova priča proširila i na borce u drugim opštinama u Nišavskom okrugu.

„Projekat je krenuo juna i trajaće do kraja godine. Trenutno radimo na izradi socijalnih kartica boraca koji popunjavaju određeni anketni list, a celokupna dokumentacija će biti dostavljena Centru za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu. Oni će obratiti podatke i na osnovu tih podataka odrediti odgovarajuće povlastice koje će borci, učesnici ratova od 1991. do 1999. godine, dobiti, ali pravo na iste imaju i njihove porodice i naslednici preminulih boraca“, kaže Dejan Veličković.

Prema rečima predsednika Udruženja Jedinstvenog gvozdenog puka lista popusta nije kratka. Borci će dobiti popuste za gradski prevoz, za parkiranje automobila, za sve komunalne usluge, pomoć pri troškovima sahrane.

„Imaće prednost i prilikom zapošljavanja kroz poverene poslove grada Niša, ali i popust za boravak dece u vrtićima i prednost na listi ćekanja, deca boraca dobiće i besplatne udžbenike, stipendije za školovanje“, nabraja Veličković.

On dodaje da se lista povlastica ovde ne završava pa će članovi porodica boraca imati povlastice i za smeštaj u domu starih lica, prednost za korišćenje banjskog lečenja , korišćenja pomoći u kući, dobijanja jenolratne pomoći, prilikom nabavke ogreva.

„Pravo na ove popuste imaju svi borci“, objašnjava Dejan Veličković. „Oni najugroženiji borci i njihove porodice imaće najviši procenat oslobađanja od obaveza. Tako će neki biti 100 odsto biti oslobođeni od komunalnih usluga, recimo, neki manji, ali sve to zavisi od prihoda koje ostavruju u porodici. Povlastice važe za sve borce grada Niša, bez obzira kom udruženju pripadaju“.

Da bi ostvarili svoja prava na ove povlastice borci teba u MK „Čair“ u Dušanovoj ulici 35, svakim radnim danom od 8 do 16 sati, da popune odgovarajuće formulare, odnosno socijalne kartice.

„Projekat je već započen, radi se do kraja ove, a od sledeće godine stupa na snagu. Za sada se radi na prikupljanju podataka i sređivanju dokumentacije“, objašnjava Veličković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com