Promo

POVEZANOST infekcije korona virusom i endokrinoloških bolesti – MEDIKOTIM PULS

Korona virusi (CoV) su velika porodica virusa koja izaziva mnoga oboljenja, od obične prehlade do ozbiljnijih bolesti, poput Bliskoistočnog respiratornog sindroma (Middle East Respiratory Syndrome – MERS-CoV) i teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV). Aktuelni korona virus (COVID-19) je novi oblik koji prethodno nije pronađen kod ljudi. Lekari još uvek upoznaju ovu bolest ali je za prethodnih 15 meseci otkriveno puno toga. Tim saznanjima bave se i u niškoj ordinaciji  MEDIKOTIM PULS gde se preporučuju redovni preventivni pregledi nakon preleđane korone.

Prof Boris Đinđić rukovodilac Covid bolnice UKC Niš i konsultatnt Internističke ordinacije Medikotim Puls, ukazuje na najčešće simptome koji u se javljali kod obolelih i hospitalizovanih  u proteklom periodu.

Najčešći simptomi COVID-19 su visoka temperatura, umor i suvi kašalj, ali se kod pojedinih pacijenata  mogu javiti i bolovi, zapušenost ili curenje nosa, bolovi u grlu i dijareja. Ovi simptomi su obično blagi i javljaju se postepeno. Većina ljudi (oko 80 %) se oporavi od virusa bez posebnih terapija. Međutim, prema aktuelnoj statistici, svaki šesti zaraženi razvije teške simptome i ozbiljne respiratorne probleme. Stariji ljudi, kao i oni sa postojećim zdravstvenim problemima poput visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja ili dijabetesa, češće razvijaju teži oblik oboljenja.  Međutim sa izlečenjem i otpustom iz covid bolnice nije uvek kraj zdravstenim problemima. Kod pojedinih pacijenata mogu se javiti problemi koje definišemo kao produženi COVID. Problemi se mogu javiti na skoro svim organima: srce, pluca, štitasta žljezda, mozak….

“Zbog toga je potrebno da osluškujemo svoje telo i da blagovremeno reagujemo ako primetimo neki problem. COVID-19 i godina iza nas nisu  bile dovoljno informativne i nisu nam omogućile da se najuspešnije izborimo sa brojnim komplikacijama bolesti. U toku su brojni stručni radovi o simptomima koji se mogu povezati sa prethodnom virusnom infekcijom. O dugoročnim efektima preležanog COVID-a tek će se razgovarati na brojnim naučnim sastancima da bi što bolje upoznali posledice ove teške infektivne bolesti”, kaže prof Boris Đinđić.

Vrlo brzo od momenta kada se pojavio COVID -19 (Corona Virus Disease 2019) bilo je jasno da nažalost nisu samo pluća obolelih, organ koji može da “nastrada”, već da se javljaju oštećenja srca, bubrega, moždanog tkiva i drugih organa. Nažalost, brojni su slučajevi potvrđene bolesti a da su izostali karakteristični simptomi postojanja respiratorne infekcije. Nakon ozdravljenja od COVID-a oni zaostaju a mi još nemamo saznanja kuda sve to vodi.

Kako se razlikuju simptomi bolesti izazvani SARS CoV 2 virusom, tako je i velika raznolikost simptoma u dugotrajnom COVID-u.

Najčešće se pacijenti žale na:
izražen i neobjašnjiv umor
Kratak dah, osećaj nedostatka vazduha u plućima
Bol ili stezanje u grudima
problemi sa pamćenjem i koncentracijom ( “brain fog” – moždana magla)
poteškoće sa spavanjem (nesanica)
ubrzan i/ili nepravilan srčani rad
vrtoglavica, osećaj nestabilnosti i zanošenja pri hodu
žmarci ili druge kožne senzacije
osip po koži
bol i otok u zglobovima i bolovi i grčevi u mišićima
depresija i anksioznost
zujanje u ušima
mučnina, dijareja, bolovi u stomaku, gubitak apetita
produženo trajanje povišene telesne temperature (ili ponovno javljanje),
kašalj, glavobolja, upala grla, otok vrata (mogućnost razvoja akutnog tireoiditisa),
promene osećaja mirisa ili ukusa koji se ne povlače nakon 3 nedelje ili se jave (retko) naknadno
I još mnogo toga o čemu se još uvek priča po malo ili ni malo.

“Da bi se sagledale svi moguće posledice preležane infekcije COVID-19 potreban je klinički pregled lekara različitih specijalnosti kao i razlicite dopunske dijagnostičke procedure : EKG, EHO srca, Ultrazvuk stitne žlezde, 24- časovni  holter EKG, AMBP, laboratorijske analize”, kaže prof Boris Đinđić.

Lekari MEDIKOTIM PULS  omogućili  su da brojne preglede i analize uradite veoma povoljno.

BRIGU O ZDRAVLJU PREPUSTITE ISKRENIM PRIJATELJIMA – MEDIKOTIM PULS

MEDIKOTIM PULS
MEDIKOTIM PULS
Svetislava Trgojevića 37, Niš
018 323 04 04
060 323 04 05
www.medikotimpuls.rs
FACEBOOK
INSTAGRAM

[iframe src=”https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2903.3557965679197!2d21.880745515008737!3d43.306810782779074!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755bb271a4ba0d7%3A0x573ed420196906be!2sMEDIKOTIM%20PULS!5e0!3m2!1sen!2srs!4v1601969280918!5m2!1sen!2srs” width=”600″ height=”450″ frameborder=”0″ style=”border:0;” allowfullscreen]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com