Ekonomija

Povećava se minimalna zarada u Srbiji

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas da će minimalna zarada u Srbiji od iduće godine biti povećana za 11,1 odsto, odnosno sa 155,3 dinara na 172,5 dinara po satu.

Mali je, na konferenciji za novinare nakon 92. redovne sednice Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije, precizirao da je sadašnja minimalna zarada 27.022 dinara, a da će, posle povećanja, iznositi 30.022 dinara.

Ministar je ukazao na to da će odluku o povećanju minimalne zarade doneti Vlada Srbije jer članovi Socijalno-ekonomskog saveta ni na današnjoj sednici nisu postigli dogovor o tome koliko treba da iznosi povišica.

Prema njegovim rečima, stav poslodavaca jeste da se minimalna cena poveća za pet do šest odsto i da su to realne mogućnosti privrede, dok sindikati traže da se ona uveća za najmanje 20 odsto.

On je naveo da se procenjuje da minimalac od približno 27.000 dinara sada u Srbiji prima oko 350.000 zaposlenih.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je i predsedavajući Savetu, ocenio da je da su reforme koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo 2014. godine rezultirale time da povećanje minimalne cene rada danas bude više nego ikada.

Đorđević je rekao da Vlada želi da to povećanje bude u skladu sa realnim osnovama i da doprinese poboljšanju životnog standarda i većem broju investicija.

Javni dug je danas 51,9 odsto, nezaposlenost 10,3 odsto, inflacija 1,6 odsto, a imamo i realno povećanje bruto domaćeg proizvoda, što pokazuje da Srbija napreduje u svakom smislu, poručio je ministar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com