Društvo

Povećane takse za izgradnju novih zgrada na teritoriji opštine Medijana

Trenutna prosečna cena stanova na teritoriji Grada Niša iznosi 145 hiljada dinara po kvadratnom metru, izjavio je Goran Zdravković, v. d. načelnik Gradske uprave za građevinarstvo. Ako investitori odluče da izgrade objekat na teritoriji GO Medijane moraće da izdvoje značajno veća sredstva za plaćanje taksi. Kao razlog za povećanje,  jeste “ubediti” investitori da se odluče da grade na nekoj drugoj lokaciji.

Što se tiče povećanja, cena će biti povećana maksimalno koliko dozvoljava zakon.

Foto: J.J.

„Trenutno je na teritoriji Grada Niša prosečna cena stana 145 hiljada dinara po kvadratnom metru. Cena je dobijena na osnovu ugovora realizovanih prodaja stanova, spominjem to zato što je to osnov za formiranje cena po zonama. Inače, sada je spojena prva i druga zona, u jednu, shodno onome što je uradila Lokalna poreska uprava i formirala zone za plaćanje poreza na imovinu. Konkretno, prva zona je do sad za stanovanje, sa toplifikacijom, po kvadratnom metru bila 7.700, a u drugoj zoni 7.200. Zone su spojene i sada je cena po kvadratnom metru 21.762 dinara“, kaže Goran Zdravković, v. d. načelnik Gradske uprave za građevinarstvo.

Gradonačelnica kaže da ovom odlukom, Grad želi da maksimalno odbije investitore koji bi gradili u samom centru Grada, ali i da ostaje veliki problem urušenih zgrada koje su sklone padu. Ukoliko  Građevinska inspekcija naloži rušenje objekata o trošku tih vlasnika, Grad će biti primoran da donese određenu taksu, koju će vlasnici tih objekata morati da plaćaju na godišnjem nivou.

Foto: J.J.

„Ovom odlukom želimo da investitore, koji žele da grade u centru grada, maksimalno odbijemo. Ako je neko spreman da plati tu cenu, koja će sada biti maksimalna, nekoliko puta veća u centralnoj opštini Medijana, nego što je u Panteleju ili Paliluli, na obodu grada, neka plati. O tome mnogo razmišljamo i razgovaramo sa Komisijom za planove, s obzirom na to da je praksa pokazala da po dobijanju upotrebne dozvole investitor koji sve vreme tokom dobijanja lokacijskih uslova, građevinske dozvole i upotrebne dozvole ima u planu svoja parking-mesta. Po dobijanju dozvole pretvore ih u lokale i na taj način „izigra“ zakon i Grad“, navodi gradonačelnica.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com