Ako vam plejer ne radi kliknite ovde...

Društvo

Povećan stepen zamućenja vode na većini izvorišta

Nekoliko dana kiša i sneg intenzivno padaju u našem regionu i to je uslovilo povećanjem stepena zamućenja vode na većini izvorišta. Ova situacija nepovoljno utiče na celokupan sistem vodosnabdevanja tako da je u proteklih 48 sati došlo do povećane mutnoće vode na izvorištima vodovodnog sistema Ljuberađa – Niš (Ljuberađa, Mokra, Divljana i Кrupac) i izvorišta Studena, saopštilo je JKP „Naissus“Niš.

 

„Ukoliko se tendencija zamućenja nastavi niški vodovod biće prinuđen da neke od navedenih izvorišta isključi i privremeno stavi van funkcije, a njihovo ponovno angažovanje zavisiće isključivo od hidroloških prilika. Ovakva situacija može direktno da utiče na količinu vode u niškom vodovodnom sistemu što za posledicu ima ograničenja u redovnom snabdevanju vodom naših sugrađana u večernjim satima i to u višim delovima grada sa desne obale reke Nišave: naselje Vinik (Podvinik i viši delovi naselja Pantelej), naselje Ledena Stena, naselje Ratko Jović, Čamurlijski put i sela moravskog vodovoda“, upozoravaju iz vodovoda.

Za korisnike u višim delovima Panteleja biće obezbeđena auto-cisterna za snabdevanje pijaćom vodom od 14 do 18 sati. JКP“Naissus“ poziva sugrađane da racionalno koriste vodu iz niškog vodovoda i time osiguraju sistem vodosnabdevanja i izbegavanje većih nestašica vode u Nišu i okolini.

U delovima grada gde ostaje redovno vodosnabdevanje, voda je ispravna za piće. Služba sanitarne kontrole sa laboratorijama u sklopu JКP“Naissus“ sprovodi stalan integrisan sistem kontrole po principu neprekidne provere i higijenske prakse:

– Monitoring (sanitarna kontrola) zdravstvene bezbednosti vode za piće niškog vodovodnog sistema u svim fazama proizvodnje i distribucije radi javnog snabdevanja stanovništva vodom za piće.
– Primena mera kontrole sistematskim fizičko- hemijskim i mikrobiološkim laboratorijskim ispitivanjima voda.

Foto: JKP „Naissus“ Niš

Utvrđivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće, istovremeno se obavlja svakodnevno u Službi sanitarne kontrole sa laboratorijom i u Institutu za javno zdravlje Niš kao i eksternom kontrolom fizičko-hemijske i hidrobiološke analize voda u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović– Batut“ i radiološka ispitivanja u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ u Beogradu.

„Nastavlja se stalni nadzor i neprekidna sanitarna kontrola vode od strane laboratorija JКP“Naissus“ i u skladu s tim periodično ćemo obaveštavati javnost o stepenu zamućenja vode u vanrednim vremenskim uslovima i sa napomenom da je voda hemijski i bakteriološki bezbedna za piće u održivom sistemu vodosnabdevanja“, kažu u JKP „Naissus Niš.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close