Virus KoronaZdravlje

Povećan broj pozitivnih pacijenata, teža je i klinička slika, nema opuštanja

Od 22.februara u kovid ambulantama Doma zdravlja beleži se nagli skok pacijenata sa preko 1000 ukupnih pregleda dnevno od kojih je između 300 i 350 prvih pregleda.

To su novi pacijenti koji se javljaju sa simptomima, kaže Marija Milošević doktorka u Kovid ambulanti Duvanište. Inače, na osnovu podataka Republiškog kriznog štaba Niš je na drugom mestu po broju pacijenata sa simptomima kovida.

Najveći procenat pacijenata je radno sposobno stanovništvo ali se beleži i porast pacijenata starije dobi.

„Primetili smo da ima i više pacijenata sa težom kliničkom slikom koju karakteriše visoka temperatura koja traje više od pet dana, suv kašalj i upala pluća“, objašnjava dr Marija Milošević.

Porast broja pacijenata sa simptomima kovida zahteva i angažovanje većeg broja lekara u kovid ambulantama.

„Kapaciteti u kovid ambulantama su već pojačani i obe ambulante, u Duvaništu i Čairu, rade u punom kapacitetu. Povećan je broj lekara i ostalog zdravstvenog osoblja kako se ne bi stvarali redovi i pacijenti duže čekali na pregled“, naglašava dr Marija Milošević.

Od ukupnog broja testiranih pacijenata, kaže dr Marija Milošević, više od 50 posto njih je već na antigen testu pozitivno.

„Podaci od petka pokazuju da je samo u Domu zdravlja bilo 253 pacijenta pozitivno. Svako poređenje u ovom trenutku sa dosadašnjim talasima je nezahvalno ali nismo očekivali ovako jak talas sa ovako naglim skokom pacijenata. Iz tog razloga molim sugrađane da se ne opuštaju jer je strašno veliki pritisak kako na zdravstvo tako i na stanovništvo“, ističe dr Marija Milošević.

Kada je u pitanju vakcinacija stanovništva ona se nastavlja ustaljenim tokom i po utvrđenom rasporedu. Na tok vakcinacije neće uticati pojačanje kapaciteta u kovid ambulantama.

„Vakcinacija se odvija u najboljem redu. Pacijenti se prijavljuju preko eUprave, navode koju vakcinu žele da prime, javlja im se datum vakcinacije i oni se tog dana i sata javljaju vakcinacionim punktovima. Na raspolaganju su nam sve četiri vakcine i tu nema problema“, zaključuje dr Marija Milošević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Danas sam bas bio kod dr Marije u Duvanistu. Izuzetna doktorka, veoma ljubazna. Primetio sam da kolege njene dovode svoje ljude preko reda i ordinacija joj je uvek puna od silnih veza i vezica. Treba da pregleda njih pa onda nas. Zato se i stvara guzva. Jbg nemamo svi srecu da radimo u zdravstvo pa mora da cekamo zamislite u red. Inace veliko postovanje ovoj dr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com