Zdravlje

Potrošene vakcine protiv gripa, nove stižu do kraja godine

Zadravstvene ustanove na području Nišavskog i Topličkog okruga potrošile su proteklih nedelja sve zalihe vakcina protiv gripa, a nove doze trebalo bi da dobiju u drugoj polovini decembra, kazali su nadležni u Institutu za javno zdravlje Niš.

“Institut je ove jeseni dostavio zdravstvenim ustanovama na području dva okruga 14.700 doza vakcina, ali su sve potrošene u rekordno kratkom roku. Naručili smo od Instituta za javno zdravlje Srbije još 3.300 doza vakcina i očekujemo da stignu u drugoj polovini decembra”, izjavila je epidemilog Instituta za javno zdravlje Niš Zorana Deljanin.

Prema njenim rečima, interesovanje građana za vakcinaciju protiv gripa ove godine je neuporedivo veće nego svih drugih godina.

“Prethodnih godina smo naručivali oko 12.000 doza vakcina i dešavalo se da jedan broj vakcina ostane neupotrebljen. Ove godine smo naručili više doza, ali nije mogao da pretpostavi da će interesovanje građana biti ovoliko veliko. Institut je 15. oktobra dostavio vakcine protiv gripa zdravstvenim ustanovama na području Nišavskog i Topličkog okruga, a pojedine ustanove su ostale bez vakcina već posle jedne nedelje, neke posle dve nedelje, neke posle mesec dana. Institut za javno zdravlje Srbije je nabavio nove doze vakcine protiv gripa, ali je potrebno da prođu sve kontrole i provere i zbog toga ne mogu da stignu do nas pre druge polovine decembra”, kazala je Deljanin.

Prema njenim rečima, optimalno vreme za vakcinaciju protiv gripa bila je druga polovina oktobra ili početak novembra, zato što je ljudskom organizmu potrebno dve do tri nedelje, pa i mesec dana, da stvori antitela.

Deljanin je kazala da na području Nišavskog i Topličkog okruga još nema obolelih od gripa. Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” juče je saopštio da je u Beogradu potvrđen privi slučaj infekcije virusom gripa tipa A.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com