Društvo

Potresno pismo mame Alekse Jankovića, danas bi imao 20 godina

Aleksa Janković je zbog trauma od vršnjačkog nasilja sebi oduzeo život 10. maja 2011. godine, skokom sa zgrade u kojoj je živeo. Tada je imao 14 godina, danas bi napunio 20. Njegova majka Dragana objavila je dirljivu poruku na Fejsbuku povodom njegovog 20. rođendana.

Tada četrnaestogodišnji Aleksa Janković oduzeo je sebi život skokom sa zgrade u kojoj je živeo, nakon osam meseci fizičkog i verbalnog zlostavljanja od strane svojih vršnjaka. Potres mozga, noga u gipsu, psihijatrijska dijagnoza “posttraumatski sindrom”, doveli su do tragičnog kraja. Njegovi roditelji još uvek pokušavaju da izdejstvuju usvajanje “Aleksinog zakona”, koji bi pomogao u suzbijanju vršnjačkog nasilja i spasio drugu decu sudbine koju je imao njihov sin.

Nacrt “Aleksinog zakona” trebalo bi da spreči vršnjačko nasilje, a predviđa i mogućnost da nasilnik bude suspendovan iz škole do 30 dana. Nasilniku bi se, u međuvremenu, pružila stručna pomoć, a nastavnicima koji ne prepoznaju i ne reaguju na nasilje bila bi oduzeta licenca i dobili bi otkaze.

Pismo  Aleksine mame, Dragane Janković

“Draga mama,

rešio sam da ti napišem pismo. Uvek mi ti pišeš i molim te nemoj samo da plačeš.

Evo, javljam ti se iz dalekog nekog sveta gde se živi sa osmehom svaki dan i svaki sat. Ovde nema tuge patnje boli ovde nema podlih i odvratnih. Ovde te ne muče, ne tuku ne hvataju za vrat ,ne udaraju glavu o drvo, ovde nema haosa i laži.

Ovde je mama mir!!!

Široka polja obasjana mirisom poljskog cveća, sunce toplo i vrelo ,nebo plavo kao pučina. Ima ptica mama i cvrkuta ,po koji leptir tek sleti mi na dlan. Možda je tvoj mama?Znaš imam drugare ima dece punoooo dece ,sedimo često pa pričamo.Joj mama šta se tim mojim drugarima sve desilo!!!

Pričamo onako svi zajedno tešimo jedni druge, delimo i dobro i zlo. To je drugarstvo,zar ne mama? Ej ….imamo loptu pravu fudbalsku …ja branim golman sam, sećaš se da su mi DRUGARI iz odeljenja poklonili golmanske rukavice, baš su bili tužni što odlazim, pa eto setili se…..

Nisam Forlan još mi je kratka kosa ,kažu mi da ipak budem Bufon.Dres ako se setiš pokloni nekom neka se dete obraduje ,tako treba mama zar ne!?

Nisam ljut što mi nisi kupila patike za rodjendan, nema veze imam Nike i Puma nisam ih pocepao, mada mi viri palac ko tati pa cepa.

Znao sam da ćeš se pitati da li mi je hladno. Nije mama! Toplo je proleće je, oblačim se slojevito kako si me ti učila. Orman mi je sredjen ništa nisam razbacao. I dalje ne jedem boraniju …ne ljuti se odmah, sve ostalo da, nekad naručim jaja sa paradajzom uuuuu to volim.

Slušaj, napravi nešto sa višnjama neki kolač ili tortu nema veze što ja nisam tu, nema smisla da sestre ne probaju. Čuvaj kosti za Šareta i suv hleb nemoj da bacaš, znam da ga voliš ali te podseća na mene.

Mama uradi TO, nije on kriv što sam otišao.

Hteo sam još da ti kažem da su mi neki matori ovde par puta lomili vazu za cveće nema veze mama ….budi jaka. Što se rodjendana tiče neću ništa da pravim, mislim veliki sam 20.god ko pravi žurke u tim godinama. Molim te samo upali kandilo i sveću kraj ikone naše slave za zdravlje tvoje tate i seka.

Obećaj mi da nećeš da plačeš, molim te mi obećaj….

Ako dolaziš ponesi mi neke sitnice i pusti mi pesmu da čuju drugari. I da… nastavi da živiš molim te živi, proćiće mama prolazi …samo im nemoj zaboraviti imena. Ja te čuvam majko, na levom ramenu, obrazu i u kosi. Mislim na tebe i dan i noć! Kad budeš rešila da dođeš rezerviši kartu u jednom pravcu do stanice „SUNCOKRETI“. Ja ću tu da te čekam, čim sidješ.

Budi jaka, ti čuvaš moj osmeh od zaborava…nije vreme drži se.

pa se vidimo…….

Voli te i ljubi tvoj Aleksa!!!

Posvećeno Aleksi za rodjendan

20.03.1997-20.03.2017god.

Aleksa Janković se ubio 10. maja 2011. godine skokom sa trećeg sprata. U školi “Sreten Mladenović Mika” zlostavljan je od svojih vršnjaka toliko da je dobio potres mozga i završio sa longetom. Za osam meseci tukli su ga osam puta, vređali, jurili, pretili. Njegovi roditelji su uporno tražili pomoć od škole i nadležnih, ali na pomoć nisu nailazili.

Roditelji Alekse Jankovića  dobili su kao odštetu 1,5 miliona dinara, a taj  novac isplatila je Osnovna škola “Sreten Mladenović Mika”. Majka pokojnog Alekse, Dragana Janković, je tada rekla da “nikakav novac ne može da vrati njenog sina i da nadoknadi bol i patnju roditelja, ali da bi odgovorni trebalo da snose posledice.”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com