Društvo

Potpuno srušena četiri lokala na Cvetnoj pijaci u Nišu (FOTO+VIDEO)

Na Cvetnoj pijaci u Nišu danas su do temelja srušena četiri lokala za koje su vlasnici nedavno dobili rešenje gradjevinske inspekcije o uklanjanju, a čije rušenje je prošle nedelje započeto. Lokali su srušeni u okviru najavljenog iseljenja pijace sa prostora pored Tvrdjave, kako bi taj istorijski spomenik bio dostupan turistima i sa zapadne strane.

Marija Ćirić, vlasnica jednog od lokala koji je danas srušen, rekla je da niko ne spori da su vlasnicima istekli ugovori o korišćenju lokala, ali je sporno to što su morali da isele iz njih za vrlo kratko vreme.

„Naš lokal je plaćen 35.000 evra, sa rokom upotrebe 20 godina i taj rok je istekao 20. juna ove godine. Sve do 8. novembra nismo imali nikakvo obaveštenje da lokal mora biti srušen. Sve se izdešavalo od toga dana do 16. novembra“, kazala je Ćirić.

Prema njenim rečima, 16. novembra dobili su rešenje o izvršenju i obaveštenje da nisu ispoštovali rok od jednog dana da sruše lokal.

„Nije tačno da smo mi bili obavešteni o namerama grada. Da smo znali ne bi sada sa robom bili na ulici“, izjavila je Ćirić.

Dodala je da su njen suprug i ona podneli žalbu i tužbu na rešenja gradjevinske inspekcije o rušenju, ali da na žalost ni žalba, ni tužba, ne odlažu rušenje.

Zakupci tezgi na Cvetnoj pijaci proteklih dana su organizovali potpisivanje peticije protiv iseljenja pijace, ali su tu akciju obustavili, zbog, kako su kazali, pregovora koje su započeli sa gradom o njihovoj daljoj sudbini.

Foto: B.LJ.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je rekla da su svi vlasnici lokala znali da je rok upotrebe lokala od 20 godina istekao i da su obavešteni da Cvetna pijaca mora da se iseli zbog Beogradske kapije.

„Nažalost lokali uopšte nisu bili privremeni, već su od čvrstog materijala. S obzirom da su napravljeni na gradskom gradjevinskom zemljištu i da su ugovori istekli, oni su obavešteni, a sada se ti lokali uklanjaju“, izjavila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, predstavnici Grada juče su imali saatanak sa grupom zakupaca tezgi i dodala da oni potpuno razumeju situaciju. Većina se odlučila za preseljenje na postojeću Zelenu pijacu. Oni će zajedno sa JKP „Tržnica“ učestvovati u novoj organozaciji unutrasnjosti pijace, rekla je gradonačelnica Niškim Vestima.

„Zelena pijaca možda neće biti ni izmeštena. Ukoliko ostane, razmišlja se o tome da ulica pored pijace bude zatvorena za saobraćaj i da to bude deo mini parka, sa radnjicama za suvenire“, istakla je Sotirovski.

Tačan datum raseljavanja Cvetne pijace još uvek nije odredjen.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ako ste kupili i platili po zakonu onda ste se sigurno upisali u Katastarske knjige, a onda kada vas neko srusi iz ovog ili onog razloga imate pravo na kompenzaciju. Ne vidim nikakav problem. Ili niste nista kupili po zakonu pa niste upisani u knjige, niste ni struju placali za lokal sve ove godine, jos ste struju preprodavali tezgama i sta sada vise hocete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button