Promo

Potpuno NOVO na tržištu: Inovativna ZELENA MASKA sa filterom koji se menja

Inovativna plastična – Zelena maska sa filterom koji se menja, bacila je u senku sve ostale slične maske a medicinski radnici širom Srbije imaju priliku da se u njenu sigurnost i uvere, kaže za Niške Vesti Marko Radović koji je deo inovativnog tima.

Medicinskim ustanovama u Srbiji donirano je oko 700 kompleta maski i filtera i to bolnicama u Kikindi, Valjevu, DZ Novi Beograd, KC Srbije i KC Vojvodine, nakon praznika donaciju će dobiti i niški Klinički centar.

Zelena maska

Maska je napravljena tehnologijom brizganja plastike, od materijala koji je neškodljiv, LDPE (Low-density Polyethylen). Sastoji se od tela i poklopca. Dezinfikuje iskuvavanjem u vodi (temperatura 80-90 stepen) ili brisanjem alkoholom ili asepsolom. Garancija na masku je 3 godine.

Filter se stavlja između tela i poklopca maske. „Rupičasti“ deo ide na unutrašnju stranu maske, dok vlaknasti deo se okreće spolja. U zavisnosti od odabranog filtera, maska štiti od virusa, bakterija, polena, prašine i drugih zagađenja vazduha. Filteri se menjaju nakon 100 sati upotrebe.

Zelena maska je registrovana u Agenciji za lekove i medicinska sredstva kao nemedicinsko sredstvo. Stručnim mišljenjem o zdravstvenoj ispravnosti Instituta za javno zdravlje Srbije, “Zelena maska” je prošla ispitivanja u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe i može se staviti u promet.

„Ideja od proizvodnji maske se javila neposredno po izbijanju pandemije Covid-19, obzirom na činjenicu da je u Srbiji bilo veoma teško nabaviti zaštitne maske. Čekali smo pomoć iz inostranstva da bismo se snabdeli maskama i ostalom neophodnom zaštitnom opremom. Hteli smo da napravimo rešenje koje pre svega može pomoći medicinskim radnicima ali i stanovništvu da se zaštiti“, kažu u CCS Solutions.

NAŠ DOMAĆI PROIZVOD

Kompletna proizvodnja zelenih maski je u Srbiji. Dosada je proizvedeno nekoliko desetina hiljada maski, proizvodnja se nastavlja i organizovana je u tri smene zbog povećane potražnje tržišta. Plan je da se narednih mesec dana proizvede još sto hiljada maski.

„Želimo da svaki stanovnik Srbije poseduje po jednu zaštitnu masku, koju će moći da koristi ne samo u slučajevima poput pandemije Covid-19, već i kada je povišeno zagađenje vazduha, kada je puno prašine i čestica u vazduhu, zaštita od polena i slično“.

Plan je da se donira preko 10000 kompleta maski i filtera, a pored centara koji su dobili maske nakon praznika svoje donacije dobijaju zdravstvene ustanove u Kragujevcu, Šapcu, Boru, Negotinu, Somboru, Subotici i Zrenjaninu.

„Shodno uredbi Vlade Republike Srbije donacije su namenjene prevashodno javnim zdravstvenim ustanovama. Na našem sajtu http://zelenamaska.rs/  je otvoren poziv svim javnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji da nam se obrate za donaciju“, ističu.

PREPORUKA

Zelena maska

Za zaštitu od virusa i bakterija, u ovom trenutku preporučujemo korišćenje filtera kategorija F8(Fine8) i F9(Fine), standard EN 779, koji imaju mogućnost zadržavanje čestica manjih od mikrometra koje se kreću difuzno, što je situacija sa korona virusom. Iako je korona virus veličine 0.2 mm zbog prirode njegovog kretanja, navedene kategorije filtera ga zadržavaju. Treba napomenuti da virus se virus najčešće širi putem kapljica, to jest kada se nalazite u blizini osobe koja kija ili kašlje. U ponudi je i kategorija filtera kategorije HEPA, koji se mogu koristiti kratki vremenski period zbog izuzetne gustina vlakana, te zadržavanja ne samo čestica veličine manje od mikrometra već i vazduha, te je disanje otežano.

Važno je napomenuti da Zelena maska nije medicinsko sredstvo, to jest da se ne koristi u operacionim salama, već da je namena maske primarna zaštita.

„U ovom trenutku je dnevno proizvedemo oko 1200 maski, a sa investicijom koju uskoro očekujemo planirano je da se kapacitet poveća na preko 4000 maski dnevno. Uveliko radimo na novom modelu maske, koji će biti unapređena verzija postojeće maske, sa ciljem da bude udobnija za korišćenje, da odgovara o osobama sa krupnijom biometrijom lica“ .

Uručena donacija

Zanimljivost je da ćemo Veoma brzo plasirati specijalno dizajnirane maske za navijače Srbije, kao i za navijače Crvene Zvezde i Partizana. Radi se o tome da će maske biti u našim nacionalnim bojama, te u bojama navedena dva najpopularnija srpska sportska kluba.

Veliki broj kompanija se interesuje za Zelenu masku upravo sa ciljem da svojim zaposlenima omoguće zaštitu na radu. Čini se da je najveća pogodnost činjenica da na masku dajemo garanciju od tri godine, što znači da je ekonomska isplativije ulaganje u Zelenu masku nego u maske za jednokratnu upotrebu, koje osim što pružaju slabiju zaštitu imaju, moraju da se više puta dnevno menjaju. Na svakih deset maski koje neka kompanija kupi, CCS Solutions  poklanja jednu masku zdravstvenoj ustanovi po izboru te kompanije.

GDE KUPITI ZELENU MASKU?

„U ovom trenutku je Zelenu masku moguće nabaviti u tri apoteke u Beogradu, a maloprodajna mreža se veoma brzo širi, tako da upućujemo poziv apotekama, maloprodajama da nam se obrate kako bi mogli da nabave maske i stanovništvu ponude Zelenu masku u svojoj lokalnoj sredini“, poručuju iz CCS Solutions.

Zelena maska je jedan od 12 projekata odabranih na konkursu za Inovativna rešenja za suzbijanje efekata pandemije Covid-19, Fonda za Inovacionu delatnost i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

6 Komentara

  1. Poštovana, filter se ne može dezinfikovati. Filter se menja kada izgubi svoja svojstva, to jest kada se napuni sitnim česticama. Kada je u pitanju zaštita od virusa i bakterija, jedan filter se može koristiti do 100 sati nošenja maske. Srdačan pozdrav, Zelena maska http://www.zelenamaska.rs

  2. Maska je super samo lastis mora da ima jos jedno krace zakopcavanje. Jos jedna stvar a to da se krug sa filterom malo bolje pricvrsti kao čep na flašama inace zna da padne

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button