Društvo

Potpisani sporazumi o realizaciji mera aktivne politike

Sporazumi o realizaciji mera aktivne politike između Grada Niša, GO Pantelej i Nacionalne službe za zapošljavanje, potpisan je u danas u Gradskoj kući. Mere javnih radova i samozapošljavanja se pre svega odnose na zapošljavanje lica iz teže zapošljivih kategorija na privremenim i povremenim poslovima, a Grad je za te namene izdvojio 7 miliona dinara.

„Grad Niš je ove godine opredelio 7 miliona dinara za ovu meru za koju smatramo da je jako važna. Predlog Grada Niša je da ove godine bude to 30.000 mesečno za ljude koji će biti na radnom angažovanju, prošle godine je to bilo 22.000 dinara. Smatramo da treba da nas je više zaposlenih u gradu Nišu, i ovo je važna mera jer na taj način ćemo ljudima, koji su danas bez posla, omogućiti da četiri meseca rade i zarade“,  kazala je gradonačelnica  Dragana Sotirovski.

 

Ona dodaje da je Grad izdvojio i  14 miliona dinara za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija, pre svega za stručnu praksu.

„2015. godine smo prvi doneli lokalni akcioni plan zapošljavanja kroz koji smo sprovodili meru obuka kod poznatog poslodavca i time sagledali oko 100 do 150 ljudi u našoj gradskoj opštini. Od tada, svake godine izdvajamo određena sredstva za podsticaj zapošljavanja na teritoriji naše opštine. Konkretno za meru javnih radova i tehnički podršku izdvojili smo ove godine iz budžeta milion dinara, a za meru samozapošljavanja 1,5 miliona, od čega ćemo od Nacionalne službe za zapošljavanje i države dobiti još milion, tako da je 4,5 miliona ukupno izdvojeno za zapošljavanje i uključivanje građana gradske opštine Pantelej u mere aktivne politike zapošljavanje koje sprovodi NSZ“, ističe Nataša Stanković, predsednica Gradske opštine Pantelej.

 

Prema rečima direktor Niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić navodi da će ovim merama kroz lokalni akcioni plan zapošljavanja Grada Niša biti uključeno više od 150 lica,  a preko 20 u opštini Pantelej.

„Ono što je bitno za Grad Niš, a i za gradske opštine, da u svojim budžetima odvajaju sredstva za finansiranje lokalnih akcionih planova zapošljavanja. Ove godine je izdvojen 21 milion i više od 150 lica biće uključeno kroz lokalni akcioni plan zapošljavanja Grada Niša. Tu su i gradske opštine i mere aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje, koje se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, koji su krenuli 20. februara. Bilo je ogromno interesovanje poslodavaca za sve vrste mera“,  navodi Matić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com