Obrazovanje

Potpisan ugovor o saradnji škola iz Niša i Grčke, besplatno učenje grčkog za učenike

Sporazum o saradnji Osnove škole „Njegoš“ i „17. OŠ Trikala“ iz Grčke potpisan je danas u Gradskoj kući. Učenici iz Grčke bili su u poseti ovoj niškoj školi  koaj obeležava 135 godina postojanja i prisustvovali nastavi, kako bi uporedili sistem rada, ali i unapredili isti.

Prilikom potpisivanja sporazuma, direktor Osnovne škole “Njegoš”, Bojan Krstić, istakao je da je u planu da naredne godine učenici i zaposleni ove škole posetiti Trikalu, grad u Grčkoj kao i domove učenika.

Potpisivanje sporazuma o bratimljenju ove dveju škole podrazumeva i besplatno učenje grčkog jezika, tako da će svi učenici , nastavnici, ali i roditelji čija deca pohađaju OŠ “Njegoš” moći da se prijave za obrazovni program koji se u ovoj školi besplatno organizuje i nauče nešto o helenskoj kulturi.

Foto: J.M.

“Klasičan sporazum o bratimljenju dveju škola na osnovu istorije Srpskog i Grčkog naroda. Vođeni samom činjenicom da je kolevka evropske kulture stara Grčka, baš zato naša škola je izabrala 17. Osnovnu školu iz grada Trikala u Grčkoj. Potpisali smo sporazum o saradnji pri čemu ćemo uporediti nastavu u Srbiji sa nastavom u Grčkoj, kako bismo je unapredili. Poenta je da ovo postane tradicionalna saradnja, i da i direktori i nastavnici posle nas nastave tu saradnju. Želimo da naša saradnja traje što je duže moguće”, ističe Krstić.

Antonis Papageorgopoulos, direktor grčke osnovne škole kaže je ideja bila da se prijateljski odnosi koji postoje između ova dva naroda prošire i u oblasti obrazovanja.

Foto: J.M.

“Srpski i grčki narod spajaja zajednička istorija, hrišćanska vera i godine prijateljstva. Želimo da tu saradnju proširimo i na druge oblasti, pre svega obrazovanja, da razmenjujemo iskustva i učimo jedni od drugih“, završava Papageorgopoulos.

Bratimnjanje škola pomoglo je Udruženje Grci Srbije i Ambasada Grčke u Srbiji, koji su obezbedili besplatne udžbenike za učenike “ koji žele da nauče grčki jezik.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com