DruštvoEkonomija

Potpisan ugovor o povezivanju naučno-tehnoloških parkova u Srbiji

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisali su Sporazum o realizaciji projekta Tehnopark Srbija 2 koji sprovodi NTP Beograd, a sufinansiraju Vlada Švajcarske konfederacije i Grad Niš kroz subvencionisanje rada doo NTP Niš.

Ministar Šarčević je tom prilikom rekao da je Vlada Srbije posvećena stvaranju uslova za razvoj ekonomije zasnovane na znanju.

“Obaveza svih nas je da stvorimo uslove da mladi ljudi u svojim gradovima mogu da ostvare svoje ideje i razvijaju svoje startap kompanije. Mladi će kroz projekat dobiti potrebna znanja i veštine za ubrzan razvoj inovacija i izlazak na svetsko tržište. Očekujemo da tehnološki parkovi u Nišu i Čačku imaju jednako dobre rezultate kao ovaj u Beogradu”, kazao je ministar Šarčević.

Sporazumi su deo Memoranduma potpisanog krajem 2019. godine između Vlade Švajcarske i Vlade Srbije , kojim će švajcarska vlada u naredne četiri godine donirati 3,75 miliona franaka za podršku daljem razvoju inovacija i širenje mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji.

Niškom tehnološkom parku se prema tom sporazumu omogućava bespovratna pomoć od 65 miliona dinara.

Mladen Šarčević, ministar prosvete i Darko Bulatović, gradonačelnik Niša

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kaže da će iskustva NTP iz Beograda pomoći da početak rada NTP u Nišu bude što bolji i uspešniji, dok će sredstva biti upotrebljena za podsticaj prvih koraka i ostvarivanja ideja i inovacija novih kompanija i startapova u tom parku.

“Bez ulaganja u obrazovanje i nauku nema razvoja nijednog društva, posebno ne modernog društva i zajednice kao što je naša. Srećan sam što je posle nekoliko decenija neulaganja, država shvatila značaj obrazovanja i što ponovo ulaže u znanje, obrazovanje i nauku”, rekao je Bulatović.

Projekat se nadograđuje na prethodni, koji je, takođe finansirala švajcarska vlada, a uz čiju podršku je uspostavljen i razvijen prvi funkcionalni naučno-tehnološki park u Srbiji – Naučno-tehnološki park Beograd, u kojem se sada razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija.

U Nišu će biti razvijena šema za finansiranje početnog kapitala za podršku 25 startap kampanja u fazi razvoja u iznosu od 1.100.000 do 1. 700.000 dinara. Kroz projekat će se raditi na jačanju visokotehnološkog preduzetništva, kreiranje uslova za promociju kulture inovacija i pozicioniranje Niša kao centra ekonomije znanja.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com