Društvo

Potpisan ugovor o kreditu za gradnju novog kontrolnog tornja u Nišu

Danas je u Beogradu potpisan ugovor o kreditu između Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Evropske investicione banke sa čijim sredstvima u periodu od 4 godine između ostalog je planirana izgradnja centra kontrole letenja i novog kontrolnog tornja na aerodromu “Konstantin Veliki”.

Sredstvima iz zaključenog ugovora u iznosu od 45 miliona evra, kako stoji u saopštenju SMATSA-e dostavljene medijima, biće izvršena modernizacija sistema kontrole letenja u Srbiji i Crnoj Gori. Pored gradnje novog tornja u Nišu planirana je i nabavka i implementacija radarskih sisteman na 3 nove lokacije ( Aerodrom Beograd, Besna Kobila i Vrsuta u Crnog Gori), implementacija sistema za govornu komunikaciju zemlja-vazduh i zemlja-zemlja, a takođe i izgradnja aneksa centra kontrole letenja i tornja aerodromske kontrole letenja Beograd.

“Modernizovani sistem unaprediće bezbednost, kapacitet, efikasnost i ekonomičnost sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem, povezati saobraćajnu povezanost regiona uz smanjenje emisija gasova i buke. Prednosti će osetiti avio-prevoznici, aerodromi i putnici, kao i kranji korisnici ovog sistema”, navode u SMATSA-i

Ugovor je danas potpisan između direktora SMATSA-e Predraga Jovanovića i predsednika Evropske investicione banke Vernera Xojera u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Evropskog Saveta Donalda Tuska.

Podsetimo da će se novi kontrolni toranj graditi na površini od 2 hektara nedaleko od starog i da će biti visine 26,5 metara. Gradnja tornja koju će finansirati Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) koštaće oko 4 miliona evra, dok će samo opremanje tornja sa najsavremenijom opremom iznositi oko 10 miliona evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com