Društvo

Potpisan ugovor o drugoj tranši za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša

Vlada Republike Srbije i Evropska investiciona banka (EIB) potpisale su ugovor o dodeli bespovratnih 175 miliona evra, drugu tranšu evropskog granta od ukupno 600 miliona evra za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša.

Dokument su, u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuelea Žiofrea, potpisali potpredsednica Evropske investicione banke Liliana Pavlova, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, kao i generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Nebojša Šurlan.

Za ovaj ključni infrastrukturni projekat u Srbiji ranije je dodeljen grant od 265 miliona evra.

Miščević je posle potpisivanja ugovora istakla da je posao Vlade Srbije da u partnerstvu sa EU budu urađeno ono što donosi najviše koristi građanima.

“Železnica nije jedina tema naših razgovora. Sa EIB i EU, koja je naš partner, razgovaramo o tome kako na najbolji način da završimo sa rekonstrukcijom kliničkih centara, da ih opremimo, kako da pomognemo izgradnju novih kapaciteta kada je reč o novim tehnologijama, te kako da se potpomognu istraživanje i razvoj”, rekla je Miščević.

Ministarka je dodala da je tema razgovora sa evropskim partnerima i dalji razvoj dualnog obrazovanje.

Vesić je iskazao zahvalnost na podršci razvoju projekata na železnici i istakao da se železnice u Srbiji ubrzano menjaju.

On je naveo da se posle brze pruge do Novog Sada gradi i takva pruga do Subotice, da sada počinje izgradnja 228 kilometara brze pruge do Niša, te da očekuje da će u budućnosti biti građena brza pruga do Preševa.

Ministar je najavio srpsko-mađarsku inicijativu ka predstavnicima Bugarske, Grčke, Turske, Albanije i Severne Makedonije, za sastanak na temu nastavka projekta brzih pruga i ka tim državama.

Tako bi te pruge stavili u evropsku funkciju, jer imaju smisla samo ako se protežu duž čitavog kontinenta, rekao je on.

Pavlova je ukazala na to da se radi o podršci realizaciji ključne strateške investicije.

“Verujemo u to da je investiranje u novu, modernu, brzu prugu, koja će manje zagađivati, od ključne važnosti za Srbiju, region i EU. Ona će omogućiti bolje veze među ljudima regiona i bolje mogućnosti za transport robe”, rekla je Pavlova.

Potpredsednica Evropske investicione banke podsetila je na to da je ova banka godinama izuzetno aktivna na Zapadnom Balkanu i da je do sada obezbedila 7,2 milijarde evra, podržavajući ekonomiju regiona.

Ona je najavila da će biti nastavljeno sa proširenjem saradnje.

Žiofre je ukazao na to da je investicija u pomenutu prugu veliki program pokrenut pre 30 dana koji podržava EU te da je njegova vrednost preko milijardu evra.

Sada pravimo drugi korak sa potpisivanjem novog sporazuma o grantu od 175 miliona evra, što će učiniti da se ovaj projekat pomeri napred, rekao je Žiofre.

On je podsetio na to da će, umesto sadašnjih šest sati, kada bude nova pruga, putovanje trajati 100 minuta.

To će biti velika korist za građane, benefit za ekonomiju Niša i okolnih oblasti, transport robe biće brži, a deo je i većeg projekta povezivanja Srbije sa evropskom infrastrukturom. To je važan korak ka tome da Srbija bude bliža EU, poručio je on.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com