Društvo

Potpisan sporazum o izgradnji Vizitorskog i naučnog centra u Sićevu

Savet građana Sićevo, na čelu sa predsednikom Žarkom Martinovićem, potpisao je pismo o namerama i sporazum o saradnji sa Univerzitetom u Vinipegu povodom izgradnje Vizitorskog i naučnog centra Balanica u Sićevu.

Sporazum je potpisan u vezi sa konkursom koji je raspisao Savet za društvene i humanističke nauke kanadske vlade (SSHRC).

Na tom konkursu, prof. Mirjana Roksandić sa Univerziteta u Vinipegu i prof. Dušan Mihailović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu apliciraju za sredstva za istraživanja najstarijih arheoloških nalazišta u Srbiji, uključujući pećinu Balanica.

U ovoj pećini su otkriveni arheološki nalazi i ostaci praljudi (Homo bodoenzisa i ranih neandertalaca) koji datiraju iz perioda pre 500-240 hiljada godina. Saradnja između Univerziteta u Vinipegu i Saveta građana Sićevo podrazumeva zajedničko ulaganje u izgradnju i opremanje Vizitorskog centra od koga bi imali korist ne samo građani Sićeva i Niša, već i čitavog regiona.

Očekuje se da grad Niš finansira i realizuje izgradnju pristupnog puta u dužini od 300 m – od Sićeva do lokacije na kojoj treba da bude podignut Vizitorski centar – što predstavlja preduslov za realizaciju saradnje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com