Društvo

Potpisan memorandum za bolju energetsku efikasnost škola i vrtića

Memorandum o saradnji, koji ima za cilj da unapredi energetsku efikasnost pre svega škola i vrtića na teritoriji Niša, potpisan je danas. Memorandum su potpisali gradonačelnik Niša Darko Bulatović i vođa GIZ sektora za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije Štefan Hajek

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da  današnje potpisivanje memoranduma o saradnji podrazumeva uvođenje energetske efikasnosti u javnim zgradama i  da je usmereno ka opštoj koristi i dobrobiti čitave zajednice.

“Unapređenjem energetske efikasnosti u zgradama mi želimo da našim građanima omugućimo kvalitetniji život, a životni vek starih zgrada produžimo. Želimo da doprinesemo zaštiti životne sredine i smanjenju štetnih gasova”, kazao je Bulatović.

Prema njegovim rečima, ovaj memorandum se, pre svega, odnosi na škole i vrtiće koji imaju neadekvatnu toplotnu izolaciju ,, zastarele sisteme grejanja i hlađenja kao i strukturna oštećenja izazvana lošim održavanjem.

“Mi se zalažemo za politiku domaćinskog upravljanja raspoloživim kapacitetima koji će doprineti smanjenju potrošnje energije i na taj način, vratiti uloženo u investiciju i u isto vreme poboljšati kvalitet života naših građana”, kazao je Bulatović.

Vođa GIZ sektora za energetsku efikasnost i obnoviljive izvore energije Štefan Hajek, dodao je, da oni kreću u analizu vrtića i škola i traže najbolja moguća rešenja, mere i načine koji mogu da se primena kako bi se što bolje stare zgrade spremile za nove izazove.

“Najbolja energija  je ona koja nam zapravo ne treba i mi pronalazimo one mere koje će omogućiti da se potrošnja energije smanji”, kazao je Hajek.

Aktivnosti koje su predviđene memorandumom trebaju da budu završene do kraja ove godine.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com