Kultura

Potpisan aneks ugovora za revitalizaciju Niške tvrđave. I “Medijana” se otvara za turiste na proleće

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski potpisala je u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Aneks ugovora za realizaciju projekta “Uređenje i revitalizacija Niške tvrđave – faza 1”.

Projekat podrazumeva revitalizaciju i uređenje Niške tvrđave u skladu sa opredeljenjem grada da razvija i obogaćuje turističku ponudu kako bi što spremnije dočekao period posle suzbijanja pandemije izazvanu koronavirusom.

“Ja sam juče potpisala Aneks ugovora za deo sredstava koja će nam omogućiti da posao koji smo započeli i završimo do sredine naredne godine”, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Foto: Zvanična FB strana Dragane Sotirovski

U okviru projekta biće urađena sanacija samih bedema, građani će dobiti nove staze za šetanje, a biće rađena i arheološka istraživanja.

„Ceo projekat se sastoji iz dva dela, a to su sanacija bedema i formiranje šetnih staza. Paralelno može da se radi i jedno i drugo, ali za formiranje šetnih staza neophodno je uraditi prvo arheološka istraživanja na mestima gde je potrebno raditi zemljane iskope”, najavili su ranije iz Kancelarije za lokani ekonomski razvoj i projekte.

 

Osim Niške tvrđave, grad ubrzano radi na uređenju arheološkog kompleksa Medijana za otvaranje uz stalnu dostupnost mozaika za razgledanje.

“Pokušaćemo da apliciramo da budemo prestonica kulture u idućoj godini u Srbiji, tako da je veoma važno da Medijanu otvorimo, ako se ne varam posle deset godina. To će biti sjajna stvar ne samo za Nišlije već i za svetske turiste, s obzirom na to da nas ovih dana spominju i strani časopisi, kao zanimljivu destinaciju, posebno zbog istorijskih spomenika. To trebamo da iskoristimo maksimalno. Jako važna dokumenta su stajala u ministarstvu građevine, to smo uspeli da otkočimo i da nastavimo radove na Medijani, kako bi ona na proleće bila spremna za turiste”, kazala je Sotirovski.

Prestižni američki časopis „Forbs“ nedavno je uvrstio Srbiju među pet evropskih destinacija koje treba posetiti sa preporukom obilaska i Niša koga opisuje kao mesto bogato istorijskim nasleđem.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com