Servisne

Posuđe, delovi odeće, pa čak i građevinski materijal u niškim slivnicima

Radnici JКP Naissus su specijalnim sondama sa kamerama pregledali, a zatim i očistili slivnike, šahte i sam kolektor u ulici Dušana Popovića, čime se smanjuje mogućnost začepljenja kod podvožnjaka u Zetskoj ulici.

U JKP Naissus kažu da je prilikom ispitivanja Južnog kolektora utvrđeno da je u jednom delu došlo do zapušenja mreže od 80%, na prečniku cevi od 1200 mm.

Foto: JKP “Naissus” Niš

“Barijera je nastala od drveta topole koje raste u neposrednoj blizini, a čiji delovi korena su probili cev i vremenom stvorili naslage koje ograničavaju protok. U konkretnom slučaju sa većom kišom dolazi do zagušenja, stvara se pritisak koji izbija poklopac šahte i voda odlazi na ulicu. Ovo nije jedino mesto gde se u samoj kanalizacionoj mreži nalaze prirodne barijere koje u sadejstvu sa građevinskim otpadom i plastikom stvaraju neprobojne čepove koji onemogućavaju protok i vodu potiskuju van cevi”, objašnjavaju u niškom vodovodu.

Foto: JKP “Naissus” Niš

Radove su obišli i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, direktor JKP “Naissus“ Igor Vučić i tehnički direktor Ivan Jocić.

“Zapanjujuća je činjenica da se mnogi od nas prema šahtama i slivnicima odnose kao prema kantama za otpatke. Кesama i drugom komunalnom otpadu nije mesto u kanalizacionom sistemu, ma koliko često se on čistio”, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Foto: JKP “Naissus” Niš

Gradonačelnik je na svom facebook profilu postavio i snimak radnika niškog Naissusa koji kod podvožnjaka u Zetskoj izvlače, prema Bulatovićevim rečima samo jedan od desetine čepova nastalih sjedinjavanjem papirnih i plastičnih kesa, papira, lišća i svakojakog otpada, zbog kojih i pri najmanjoj kiši dolazi do začepljenja. “Slivnici i šahte nisu kante za otpatke”, poručio je Bulatović.

https://www.facebook.com/darkobulatovic.ck/videos/412336116088160/

 

Gradonačelnik je obišao i ulicu Nikole Pašića, na prostoru kod AIK banke, gde se obavlja dodatno pročišćenje i ispiranje slivnika.

“Prepreka za normalan protok atmosferskih voda pored prirodnog otpada (lišća i grana), predstavljaju i parkirani automobili jer točkovima stoje na slivnicima kao i na kanalima”, rečeno je Niškim Vestima u Naissusu.

Foto: JKP “Naissus” Niš

Ovo javno preduzeće godišnje očisti od 12 000 do 14 000 slivnika u gradu, i za taj posao angažuje veliki broj ljudi i mašina. I pored svega napominju da još uvek postoje nesavesni građani koji u kanalizacione otvore ubacuju predmete koji su različitog oblika a koji se zaglavljuju, od posuđa, delova odeće, do građevinskog materijala i kamenja, što radnicima JKP“Naissus“ predstavlja dodatni problem i oduzima vreme, za koje bi se proverio veći broj slivnika.

Foto: JKP “Naissus” Niš

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com