Društvo

Posterom niškog karikaturiste protiv lopova

Na autobuskim stajalištima na više lokacija u gradu niška policija je postavila postere koji na ilustrativan način upozoravaju građane na opasnost od kradljivaca.

Meta kradljivaca može biti svako, ali najčešće su to starije osobe, posebno žene. Na ovaj način niška Policijska uprava sprovodi projekat “Stop krađama, čuvajmo svoju imovinu” čiji je cilj suzbijanje imovinskih delikata, a jedan od načina da se to postigne je i edukacija građana. Kako bi akcijom obuhvatili što više građana na autobuskim stajalištima postavljeni su ilustrovani plakati čiji je autor poznati karikaturista iz Niša Saša Dimitrijević, koji prikazuju “modus operandi” delovanja lopova.

Lidija Todorović, oficir odeljenja policije; Foto: privatna arhiva

‘’Na autobuskim stajalištima na više lokacija u gradu postavljeni su posteri koji na ilustrativan način pokazuju građanima kako mogu da postanu žrtve ali i kako da se zaštite od kradljivaca“, kaže Lidija Todorović, oficir odeljenja policije.

Niška Policijska uprava je uradila i analizu kako bi mogla da ukaže na mesta gde se najčešće dešavaju napadi kradljivaca.

„Krađe na naročito drzak i opasan način najčešće su u ulicama Dimitrija Tucovića, Koste Abraševića, Drainčevoj, na Keju Kola srpskih sestara, Keju Mike Paligorića, ulici Đuke Dinić i području parka Tvrđava“ nabraja Lidija Todorović.

Najčešće žrtve su starije osobe, posebno žene. Kradljivci otimaju zlatni nakit, torbice, novčanike, mobilne telefone. Žrtvama prilaze s leđa.

Foto: V.P.

„Napadači im po pravilu prilaze s leđa, iznenada otimaju stvari ili strgnu nakit rizikujući povređivanje žrtava. Ova vrsta krađa najčešće se dešava na mestima sa manjom koncentracijom ljudi a izvršioci najčešće deluju u paru. Naizgled su slučajni prolaznici koji biraju pogodan trenutak za napad, služe se prepadom, kako bi žrtvu šokirali i sprečili je da reaguje“, kaže Lidija Todorović.

Akcija se izvodi na mestu gde je velika frekvencija prolaznika, a kradljivci su uglavnom maloletnici ili korisnici psihoaktivnih supstanci i alkohola kao i osobe iz problematičnog socijalno ekonomskog miljea.

„Po pravilu oni koriste nepažnju građana, vrlo brzo deluju kao i što veoma brzo prodaju ukradene predmete. Kada se radi o zlatnom nakitu, kako bi ga što pre unovčili, nude ga ispod tržišne cene ili ga prodaju radnja koje otkupljuju zlato“, kaže Todorović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com