Društvo

Postavljena teretana na otvorenom

Udruženje Radne akcije Delijski Vis je nastavilo je sa uređenjem svog naselja. Postavili su teretanu na otvorenom  kod zgrada u ulici Ljubomira Nikolića. Popravili su i dečiji mobilijar kod iste zgrade, a postavili su i sto sa klupama u hladu ispod starog oraha.

„Inicijativa za ovu akciju potekla je od samog udruženja“, kaže Milan Spasić, predsednik Udruženja Radne akcije Delijski Vis. „Procenili smo da je mladima u  ovom naselju potrebna teretana na otvorenom jer je to jedan od načina da se oni bave sportom na otvorenom, a to je preduslov za zdrav način i zdrave stilove života. Na taj način decu sklanjamo i sa ulica“.

Sprave za teretanu na otvorenom članovi Udruženja su napravili sami.

„JKP „Mediana“ nam je doniralo staro gvožđe koje smo obradili i od njega napravili sprave za teretanu. To je dobar način da mladima pokažemo na koji način se brine i o okolini jer sve što je staro ne znači da više nema upotrebnu vrednost. Sve može da se iskoristi na jedan nov način“, objašnjava  Spasić.

Foto: Radne akcije Delijski Vis

Akciji Udruženja se ovog puta pridružio i upravnih zgrade 136 u ulici Ljubomira Nikolića, Saša Janjić. On je u dogovoru sa stanarima zgrade članovima Udruženja obezbedio pesak, cement, farbu i odgovarajući alat kako bi popravili temelj i donji deo zidova zgrade.

„To radimo iz više razloga“, dodaje  Spasić. „Na ovaj način se štiti objekat od vlage, a nama je u ovom slučaju to i cilj. Imamo u planu da nešto slično uradimo na još nekoliko zgrada u naselju, ali to su nove akcije koje su u najavi“.

Među volonterima na terenu je juče bio i Dragoslav Pavlović. Sada kao građanin, a ne kao direktor JKP „Mediana“. Okupan znojem radio je zajedno sa mladima, kopao, farbao, merio.

„Važno je da mi stariji damo  primer mladima na koji se način treba odnositi prema svom gradu i na koji način treba brinuti o naselju u kome živimo“, kaže Dragoslav Pavlović. „Voleo bih da ima više ovakvih primera, da ima više mladih koji bi u dane vikenda izašli ispred svojih zgrada i napravili ili uradili nešto korisno za sve. Da malo više svi  mislimo o svom naselju, o svom kraju, da ne bacamo puno otpada tamo gde to nije dozvoljeno, da povedemo računa o ekologiji“, kaže Pavlović i dodaje:

Foto: Radne akcije Delijski Vis

„Došao sam pešice i usput sam video preko stotinu bačenih flašica i papira. A mogli su sve te papire i flašice da bace u kante koje su postavljene na svakih 150 metara. Ima i otvorenih kontejnera svuda. Ima gde otpad da se baci, ali sam ja  ipak, našao te flašice. Pokupio sam  ih i bacio u kontejnere. Zato jer mi se čini da nismo dovoljno uticali na generacije koje su došle posle nas i nismo ih naučili  kako da sačuvaju životnu sredinu, ali smo na putu da ih naučimo i tome. Kao što radimo filmove za decu u osnovnim školama kojima želimo kod njih da probudimo svest o ekologiji, nešto slično pripremićemo i za srednjoškolce, a biće primereno njihovom uzrastu“, naglašava Pavlović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com