Društvo

Postavljena česma na “palilulskom teferiču“

Na “palilulskom teferiču” postavljena je rekonstruisana česma “Bure”, poklon Društva za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule “Sokak” građanima Niša.

Tik pored pruge, iz slavine ove česme jutros je potekla zdrava pijaća voda.

Inicijativu za rekonstrukciju česme na mestu nekadašnjeg „palilulskog teferiča“, pokrenulo je društvo „Sokak“ uz podršku Kluba privrednika Niša, preduzeća “Vagres”, JKP “Mediana” i nedavno preminulog novinara Miroljuba Markovića.

Česmu smo uradili sa minimalnim sredstvima, ali će korist od nje biti maksimalna. Želja svih nas je da sredina u kojoj živimo bude uređena, zato i radimo sve ovo. Pruga, možda, označava liniju razdvajanja dve opštine, ali će naša česma, svakako biti mesto koje će spajati ljude i praviti neki nov, moderan teferič“, rekao je Bratislav Vučković iz “Sokaka”, koji je prethodnih dana zajedno sa majstorima učestvovao u montiranju česme.

Foto: S.P.

Društvo “Sokak” je česmu posvetilo dvojici najpoznatijih i nekada omiljenih palilulskih boema Živojinu Isakoviću Čokaliji i Robiju Cvetkoviću. Iako je prvobitno bilo reči da će pored česme biti postavljena statua Čokalije, to se nije dogodilo.

Tačno je da smo obećali i statuu, ali ona još nije izlivena, mada imamo obećanje da će biti završena vrlo skoro. Budući da se u nedelju navršavaju tri godine od njegove smrti, voleo bih da je do tada završimo i montiramo”, otkriva Vučković.

Foto: S.P.

Na ovom mestu pre deset godina je bila česma. Poslednje tri nije funkcionisala, čak nije bilo ni namere da ona bude popravljena.

Obnovili smo staru dotrajalu konstrukciju i građanima napravili jedan lep kutak. Česma se malo razlikuje od one koja je nekada bila tu, iz čisto praktičnih razloga. Infrastrukturno, obezbeđena je i povezana na gradski vodovod i kanalizaciju, tako da će građani u vrelim letnjim danima i ovde moći da se osveže“, rekao je Vučković.

Česma “Bure” je druga koju Nišlijama daruje Društvo za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule “Sokak”. Prethodno su rekonstruisali Svetinikolsku česmu, jednu od najstarijih na prostoru Palilule.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com