Društvo

Postavljen prvi reciklomat na niškom Keju

Eko izazov :"Reciklažom do koncerta"

Prvi reciklomat – pametna mašina za odvajanje i sortiranje ambalažnog otpada postavljena je danas na niškom Keju u  neposrednoj blizini Oficirskog doma. Postavljanje reciklomata ima cilj da kroz eko izazov motiviše mlade da recikliraju otpad koji ostavljaju iza sebe, pogotovo u letnjem periodu.

Ukoliko se sakupi 100. 000 recikliranog otpada u vidu flašica, Nišlije će biti nagrađene koncertom.

Ova pametna mašina se sastoji iz dva dela koji će da sortira staklo, PET ambalažu i aluminijumske limenke,  a konstantno će biti i pod video – nadzorom. Projekat je pokrenut u saradnji u saradnji sa JKP “Mediana“, Sekopak -om,  Gradom i nevladinom organizacijom KOM018.

“Mladi će ambalažne flašice i sav taj otpad koji ostavljaju iza sebe da ubacuju u reciklomat i reciklirati, a kao nagradu dobiće koncert u saradnji sa nevladinom organizacijom KOM 018, koja će prepoznati šta je njihov prioritet ako budu učestovali u ovoj kampanji radi očuvanja životne sredine”, kazala je Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice .

Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka Sekopak- a istakla je da je ovaj vid sakupljanja otpada ova kompanija prvi put započela u Kragujevcu pre godinu dana sa postavljanjem prvog reciklomata, zatim u Beogradu i Nišu. Kako navodi, do sada je prikupljeno preko tri miliona jedinica ambalažnog otpada.  Prema dosadašnjim iskustvima u sakupljanju ambalažnog otpada kroz reciklomate,  Nišlije bi koncert mogle da očekuju za dva meseca, što podrazumeva da će biti sakupljeno 100. 000 jedinica otpada.

“JKP “Mediana” je ovaj projekat pokrenulo u saradnji sa Sekopak-om,  Gradom i mladima iz KOM 018 kako bi se pre svega, povećala higijena na keju, a zatim i produbi svet mladih o neophdnosti recikliranja i da na jedan drugačiji način povećamo količinu reciklaže”, kazao je Ivan Mihajlović, v.d. direktora JKP Mediana.

Mihajlović je podsetio da je od Grad kroz projekat od Sekopak- a  prošle godine dobio 300 zvona što je omogućilo da se poveća količina recikliranog stakla za 300%.   Dodaje da se nada se na neće biti problema sa uništavanjem imovine, kao ni sa otvaranjem mašine od stane neformanih sakupljača što je bio slučaj sa posudama za sakupljanje staklenog otada.

Dimitrije Nešović, volenter KOM018 smatra da je ovo dobar početak za čišćenje našeg Grada i pozvao je  svoje vršnjake da učestvuju kako bi što pre postigli cilj. Nešović ističe da će upravo mladi moći putem ankete koja će biti sprovedena da biraju ko će na tom koncertu učestovati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com