Društvo

Poštanske marke sa motivima Grada Niša

Pošta Srbije je povodom obeležavanja značajnih godišnjica Niške tvrđave i Istorijskog arhiva Niš izdala prigodne poštanske marke. Emisija Grad Niš sadrži dve marke – „300 godina Niške tvrđave“ i „75 godina Istorijskog arhiva Niš“.

Na marki, vinjeti i koverti prvog dana „300 godina Niške tvrđave“ nalazi se predivan pogled na tvrđavu sa Stambol kapijom u prvom planu. Motiv na marki i vinjeti „75 godina Istorijskog arhiva Niš“ je Zgrada Istorijskog arhiva Niš, dok su motivi na koverti prvog dana Bakrotisak – najstariji dokument u arhivu i Zakon o državnoj arhivi donet na zasedanju Narodne skupštine Кraljevine Srbije u Nišu 1898. godine.

Foto: Pošta Srbije

Motivi na koverti prvog dana je Bakrotisak – najstariji dokument u Arhivu koji opisuje kako Osmanlije predaju grad Autrijancima 1737. godine i Zakon o državnoj arhivi donet na zasedanju Narodne skupštine Кraljevine Srbije u Nišu 1898. godine.

Grad Niš 2023. godine obeležava tri veka od izgradnje Niške tvrđave, čiji je kulturno-istorijski i turistički značaj neprocenjiv. Izgradnju ovog  spomenika kulture od izuzetnog značaja započele su Osmanlije 1719. godine, a završena je 1723.

Foto: Pošta Srbije

U okviru tvrđavskog kompleksa nalaze se predantičke, antičke i srednjovekovne naseobine, važna arheološka nalazišta i spomenici, a leti se pretvara u važan centar kulture u kojem se odvijaju značajne kulturne manifestacije.

Inače, ove poštanske marke prezentovane su nedavno, na obeležavanju 75. godina Istorijskog arhiva Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com