Društvo

Poštanska marka Srbije – kandidat u glasanju za najlepšu marku Evrope

U Nišu je danas promovisana poštanska marka Srbije koja je kandidata u glasanju za najlepšu marku Evrope. Ona se bira glasovima publike i stručnog žirija, a izbor publike otvoren je za javnost i na njemu mogu učestvovati svi zainteresovani građani.

Konkurencija je jaka, u takmičenju učestvuju svi poštanski operateri Evrope, a pojedine države su sa velikom filatelističkom tradicijom. Ipak, Srbija je prošle godine ostvarila veliki uspeh, pa je ravnopravno podelila prvo mesto sa još pet  poptanskih operatera. Ove godine Pošta Srbije ima drugačiji i kvalitetniji predlog, tako da ponovo očekuje uspeh.

“Marka je urađena u okviru ovogodišnje teme takmičenja – Priče i mitovi. Na njoj je predstavljeno biće iz mitologije Južnih Slovena, naročito zastupljeno u mitologiji Srba – drekavac, čiji dizajn je delo braće Zamurović, svetski priznatih fotografa. Ovo demonsko biće, po narodnim verovanjima, može imati više materijalnih manifestacija, a njegova umetnička predstava na marki oslikiva mračnu, gotovo horor suštinu ovog srpskog mita.”, rekao je direktor “Srbijamarke” JP Pošte Srbije Adam Sofronijević.

Ova marka već se koristi u poštanskom saobraćaju, mada je potražnja velika i ona je uglavnom rasprodata što zbog estetske, što zbog filatelističke vrednosti.

Na takmičenju koje se sprovodi pod pokroviteljstvom Asocijacije javnih poštanskih operatora PostEvropa, učestvuju poštanski operatori zemalja članica iz cele Evrope. Najlepša marka Evrope bira se glasovima publike i stručnog žirija, a izbor publike otvoren je za javnost i na njemu mogu učestvovati svi zainteresovani građani.

“Ja se nadam da će građani glasati, kako zbog patriotskih razloga, tako i zbog estetskih jednog izuzetno lepog prikaza drekavca, koji je višeslojan. Pobedom na ovom glasanju, koju smo inače i prošle godine ostvarili glasovima publike, činimo da se glas Pošte Srbije, a time i same Srbije, srpske filatelije, srpske umetnosti, fotografije, čuje širom Evrope.”, zaključio je Sofronijević.

Građani Srbije koji žele da pomognu da naša poštanska marka pobedi mogu da glasaju na adresi: http://www.posteurop.org/europa2022. Izbor za najlepšu poštansku marku Evrope traje do 9. septembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. ijaoo Adame direktore sto si sVadak, bas si medenjak. Pa mora pobedimo kad si se tako lepo fotkao pored marke, najbitnije da se ti kao hipster direktor tako fotkas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com