Društvo

Posmatranje tranzita Merkura preko Sunčevog diska

U ponedeljak, 11. novembra planeta Merkur prividno će preći preko Sunčevog diska. Ova pojava poznata je kao „tranzit Merkura“. U 13,35 sati senka Merkura pojaviće se na disku Sunca. Tranzit će trajati do 19,04 sati, a maksimum tranzita nastupiće u 16,09 sati i tada će Merkur biti najbliži centru Sunčevog diska, kaže Milan Milošević iz Astronomskog društva “Alfa” Niš. Međutim, samo par minuta nakon maksimuma Sunce će zaći tako da kraj tranzita neće biti vidljiv iz naših krajeva.

Tim povodom Astronomsko društvo “Alfa” organizuje javno posmatranje ove astronomske pojave.

“Ako meteorološki uslovi dozvole teleskop za posmatranje Sunca i tranzita  biće postavljen na parkingu Prirodno-matematičkog fakulteta”, dodaje Milošević. Za posmatranje tranzita neophodno je koristiti specijalne filtere za posmatranje Sunca.

Tranziti planeta preko Sunčevog diska su relativno retka pojava. Samo dve planete, Venera i Merkur, mogu prividno, gledano sa Zemlje, da pređu preko diska Sunca.

“Tokom tranzita planeta se na disku Sunca vidi kao crn krug koji se polako pomera sa jedne ka drugoj strani sjajnog diska Sunca. Za razliku od tranzita Venere, koji se dva puta javlja na osam, a do sledećeg je potrebno da prođe više od 100 godina, tranzit Merkura javlja se dosta češće, 13 ili 14 puta u veku”, objašnjava Milan Milošević.

Posmatranje tranzita Merkura biće organizovano u okviru projekta „Apolo na mreži”, koji realizuje AD „Alfa“ uz podršku Centra za promociju nauke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com