DruštvoEkonomija

Poslušajte profesorku iz Niša i jednostavno uštedite struju

Osnovni zadatak svih građana, naučnih institucija i onih koji se bave proizvodnjom toplotne energije u vreme energetske krize je da vode računa ekonomskoj efikasnosti i da traže načine da uštede svaki vid energije i električne i toplone, kaže profesorka Mašinskog fakulteta u Nišu Mirjana Laković.

Ona je kazala da se može uštedeti malim, brzim “ručnim” rešenjima, koja ne daju direktno velike rezultate, ali dugoročno da.

“Ukoliko isključite svetlo onog trenutka kada izađete iz prostorije uštedećete godišnje šest odsto električne energije, a to nije malo. Kada ste u kuhinji koristite efikasne uređaje. Koristite ekspres lonac ili ukoliko ga nema poklopite običan”, rekla je Laković na naučnom skupu pod nazivom “Sim Term 2022”, održanom u Nišu.

Prema njenim rečima, zamenom stolarije ostvaruju se značajne uštede toplotne energije, ali ukoliko građani nisu u mogućnosti da zamene stolariju treba da koriste trake.

“Tako ćete značajno smanjiti ventilacione gubitke. Oni sada nisu toliko aktuelni jer su spoljašnje dnevne temperature i preko 20 stepeni Celzijusovih, pa ne osećamo u toj meri kolike gubitke imamo iz prostorija. O tome treba voditi računa da bi smo postigli komfor i da bi obezbedili bolje ekonomske uslove”, istakla je Laković.

Na skupu u Nišu rečeno je da se oko 80 odsto toplotne energije pravi iz prirodnog gasa, tako da prekid snabdevanja gasa može da bude najveći problem.

“Te količine prirodnog gasa je gotovo nemoguće substituisati”, izjavio je direktor Poslovnog udruženja “Toplane Srbije” Dejan Stojanović.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku su najugroženije toplane koje pretežno ili najviše koriste mazut kao primarni energent, jer je to jedina cena ergenata koja nije kontrolisana od strane države.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Da pogasimo sve sijalice i resimo problem. Dosadni ste sa tim preporukama. Stedimo i sami da bi mogli da je platimo. Obratite se drustvu sa vilama i bazenima, uztedece vise nego nase sijalice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com