Ekonomija

Poslovni forum “Srbija-Bugarska” sutra u Nišu

Poslovni forum “Srbija-Bugarska” biće održan u ponedeljak 19. februara u Oficirskom domu u Nišu.

U radu foruma učestvovaće potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predstavnici privrednog sektora dve zemlje.

Planirano je više bilateralnih poslovnih razgovora srpskih i bugarskih privrednika, biće prezentovani rezultati rada Privredne komore Srbije i Agencije za investicije Bugarske, a javnost upoznata sa planovima nastavka saradnje srpske i bugarske privrede tokom 2018. godine.

Ekonomska saradnja sa Republikom Bugarskom se odvija pretežno putem robne razmene. Po njenom obimu Bugarska spada među značajnije trgovinske partnere Republike Srbije. U 2016. godini, razmena je iznosila 714 mil. evra (srpski izvoz 386,8 mil. evra, a uvoz 327,2 mil. evra). U periodu januar-oktobar 2017. godine, razmena je iznosila 817,2 mil. evra (srpski izvoz 473,5 mil. evra, a uvoz 343,7 mil. evra).

Ekonomska i trgovinska razmena između Srbije i Bugarske prvi put je dostigla milijardu dolara, rečeno je krajem prošlog meseca na sastanku predsednika dve države Aleksandra Vučića i Rumena Radeva.

Statistika pokazuje da je izvoz Srbije u Bugarsku za godinu dana povećan za 53 odsto, a izvoz Bugarske u Srbiju za 28 odsto, što govori o velikom napretku u ekonomskim odnosima dva suseda.

Od velikog značaja za jačanje privrednih i infrastrukturnih veza dve zemlje, biće završetak deonice autoputa do graničnog prelaza Gradina, elektrifikacija i modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad, izgradnja interkonektora između Bugarske i Srbije, kao i gasovoda između Dimitrovgrada i Niša, tim pre, jer se očekuje da u periodu posle 2019. godine Srbija najveći deo gasa dobija iz pravca Bugarske, koji će kasnije ići u Mađarsku Austriju i u druge zemlje regiona.

Poslednjih desetak godina u Srbiji je sve više bugarskih biznismena koji ostvaruju profit i zapošljavaju veliki broj građana Srbije.

OTKAZAN POSLOVNI FORUM SRBIJA-MAKEDONIJA

U cilju međusobnog jačanja ekonomskih odnosa i regionalne povezanosti, u saradnji sa Privrednom komorom Makedonije, Privredna komora Srbije je, prema ranijim najavama, trebalo 21. marta da održi poslovni forum Srbija-Makedonija, na kojem je privrednicima trebalo da se obrate premijeri dveju zemalja, Ana Brnabić i Zoran Zaev.

Ovaj važan sastanak odložen je do daljeg, saopštila je Regionalna privredna komora Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com