Društvo

Poslodavci ponudili preko 400 radnih mesta na Sajmu zapošljavanja

Na Sajmu zapošljavanja u Nišu 36 poslodavaca ponudilo je 427 slobodnih radnih mesta. Kada je u pitanju četvrti stepen obrazovanja, najtraženija zanimanja bila su iz oblasti tekstilne i auto-industrije, a što se tiče nezaposlenih sa fakultetskom diplomom poslodavci traže mašinske i inženjere elektornike.

Direktor Filijale u Niši Nacionalne službe za zapošljavanje Boban Matić kaže da je ove godine po ovom programu, grad Niš je izdvojio najviše od svih lokalnih samuprava u Srbiji pa je sa obzirom na to dobio i najviše sredstava od strane Ministarstva rada odnosno NSZ-a.

“Trenutno Filajala Niš ima 44. 652 nezaposlena lica, a samo grad Niš 29. 635 aktivnih tražioca zaposlenja što je svakako manje u odnsou na pre tri godine ali ovakvim aktivnostima mi želimo da taj broj svedemo na minmum”, kaže Matić.

Interesovanje građana za Sajam nije izostalo, ali većina njih kaže da se retako dešava da neko dođe do zapošljenja na ovaj način.

Diplomirani ekonomista Marija Stojanović posetila je Sajam i ostavila svoje podatke jednoj od firmi ali, kako kaže, ne polaže velike nade da će doći do posla na ovaj način.

“Dugo sam na birou, radila sam neke honorarne poslove ali do stalnog zaposlenja se jako teško dolazi ali ne nemaravam da odustanem”, kaže Stojanović.

Na sajmu je potpisan je i Sporazum o sufinansiranju sredstava za realizaciju lokalnog akcionog plana zapošljavanja između grada Niša i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kaže da ovo najveći projekat, po ovom osnovu u Republici i da je njegova vrednost 54 miliona dinara.

“Mi kao lokalna samuprava sufinansiramo ovaj projekat iznosom od 30 miliona dinara što je najveće učešće jedne lokalne samouprave ove godine. Kroz ovaj projekat će biti zaposleno, najmanje 350 ljudi po četri osnova, kroz stručnu praksu njih 20, kroz samozapošljavnje njih 100 , kroz novo zapošljavanje njih 150 i najamnje 70 kroz radno angažovanje”, kaže Bulatović.

Sajam zapošljavanja u Nišu traje jedan dan, a Nišlije su imale prilku da predaju svoje biografije od 10 do 15 časova u Oficirskom domu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com