Kultura

„Poslednji Srbin u Hrvatskoj” premijerno u Vilinom gradu

“Poslednji Srbin u Hrvatskoj”, film hrvatskog reditelja Predraga Ličine, premijerno je sinoć prikazan u bioskopu Vilin grad u Nišu.

Niška premijera usledila je samo dan posle srpske premijere na 47. Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu, koji se završava danas.

Deo filmske ekipe došao je u Niš kako bi se posle projekcije poklonili niškoj publici. Pored reditelja Predraga Ličine to su učinili glumci Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić i producent filma Miroslav Mogorović.Publika ih je pozdravila aplauzom, a potom se stvorio red za poneki selfi sa glumcima.Vidim da publika lepo reaguje na film. Ako su se zabavili koliko i mi tokom snimanja, onda smo uradili dobar posao. Ovo je jedna satira kroz koju smo hteli da pokažemo da razlike između dva naroda, srpskog i hrvatskog gotovo i da nema. Život, problemi, razmišljanja, sve nam je isto. U filmu se jasno pokazuje da jedni bez drugih teško funkcionišemo i da toj netrpeljivosti apsolutno nema mesta ni u jednom segmentu naših života”, kazala je Hristina Popović.

“Poslednji Srbin u Hrvatskoj” je post-apokaliptična horor-komedija, sa elementima naučne fantastike, koja govori o prilikama u Hrvatskoj nekoliko godina posle bankrota. Mala grupa bogatih je još bogatija, a siromašni još siromašniji. Dok se bave klasnim razlikama, na globalnom nivou, vodi se još veća borba, gde je voda postala dragocenija od nafte. Da bi se domogli vode, moćnici ne prezaju od toga da zarate, osvoje, unište, pa čak ni da ubace zombi-virus. Ispostavlja se da su jedino Srbi imuni na taj virus.

To je priča o nama samima, Srbima i Hrvatima i tradicionalnom rivalstvu u svakom smislu. Srbi i Hrvati žive zajedno više od 1000 godina i taj odnos se nikada neće promeniti. Kakvi smo, dobro je da smo još živi. Film nije provokacija, već pokušaj da smehom pobedimo nacionalne stereotipe”, kaže reditelj i scenarista filma Predrag Ličina. Pored hrvatskih igra i nekoliko srpskih glumaca. Glavna muška uloga poverena je Krešimiru Mikiću, a pored još nekoliko hrvatskih igraju i srpski glumci Sergej Trifunović i Hristina Popović kojoj je poverena glavna ženska uloga. Svoju epizodu u filmu ima i Severina.

Film je dugometražni igrani prvenac reditelja Ličine, nastao u produkciji hrvatske Kinorame i srpske kuće Art & Popcorn, uz podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra i Filmskog centra Srbije.

Film je svoje prvo prikazivanje imao početkom godine u Zagrebu i u Rijeci gde ga je publika odlično prihvatila.

Na redovnom repertoaru bioskopa Vilin grad u Nišu, film “Poslednji Srbin u Hrvatskoj” biće od 7. marta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com