Hronika

Poslednji pozdrav kolegi novinaru Miloradu Doderoviću

Komemorativni skup povodom smrti niškog novinara, publiciste i pisca Milorada Doderovića Dodera održan je danas u Beogradu.

Zbog specifičnih okolnosti i ograničenja broja učesnika, u press centru Udruženja novinara Srbije, čiji je Doderović bio član, komemoraciji su između ostalih, onlajn prisustvovali i Nikola sin preminulog i kolege iz Niša.

“Milorad Doderović ostaće zapamćen kao posebna ličnost u niškom i srpskom novinarstvu, koje mu je bilo život i strast. Doder je imao običaj da kaže da su najgori tekstovi oni koji nikoga ničim ne iritiraju u bilo kom smislu.Tvrdoglavo je ostao dosledan takvom shvatanju, smatrajući da je novinar profesionalac samo ako je spreman da svojom doslednošću ugrožava i vlastiti opstanak u redakciji”, rekao je generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović na komemoraciji.

 

“Imao sam divnog oca i mentora. Naučio me je mnogo čemu – ne samo o novinarstvu, nego i o životu. Bio je moja motivacija na razne načine i više puta mi je rekao da sam njegov nastavak života”, rekao je Nikola.

 

Zabranjivan, otpuštan, nagrađivan i uvek novinar. Samo dva dana pred konačni odlazak, 28. decembra, emitovao je svoj poslednji intervju na SBS radiju, čiji je dopisnik bio 26 godina.

Milorad Doderović biće sahranjen u sredu 6. januara 2021. u 15:30 sati na Novom groblju u Nišu. 

Foto: MRC Niš

Doderović je profesionalnu novinarsku karijeru počeo 1978. godine u niškom omladinskom nedeljniku Zbilja, a nastavio u Grafitu. Bio je dopisnik republičkog i jugoslovenskog lista mladih NON i Mladost, riječkog Vala i zagrebačkog Poleta, urednik, politički komentator i izveštač iz republičkog i saveznog parlamenta niških Narodnih novina, šef dopisništva Glasa javnosti i Kurira iz Niša.

Za bogat novinarski rad i doprinos kulturi nagrađen je zlatnom značkom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Milorad Doderović (67), novinarski doajen, publicista, pisac, građanski i novinarski aktivista, dopisnik australijskog državnog SBS radija na srpskom jeziku i član Uprave i Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS), preminuo je 30. decembra 2020. u kovid zoni Kliničkog centra Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com