Društvo

Posle svake kiše “Galija” u problemu (FOTO I VIDEO)

Novi izgled Kazandžijskog sokačeta u Nišu doneo je dosta problema jednoj od najstarijoj kafana u gradu. Kafana Galija morala je da skine nadstrešnicu, pa sada kišnica pada direktno na temelj zgrade. Na taj način ovoj kafani se stvara vlaga, a u pojedinim delovima, kada su velike kiše ulazi i voda.

Vlasnik kafane Galija Zoran Stamenković kaže da će sada biti prinuđen da adaptira fasadu, ali i da kupuje posebne mašine za sušenje zidova.

“Lepo je uređeno Kazandžijsko, samo što radovi nisu urađeni kako treba. Potkopan je temelj, navukla se vlaga, tako da sada moram da stavljam specijalne mašine za sušenje”, rekao je Stamenković.

Pločice koje su stavljene Kopitarovom ulicom već su se u pojedinim delovima ulice iskrivile, uništile, izvitopreile. Ulica je tako urađena da sav pad ide prema Galiji, naglasio je vlasnik. Dodaje da je problem počeo kada je skinuta nadstrešnica.

“Stari ljudi su stavili tu nadstrešnicu još pre 50 godina, jer su verovatno bolje znali od nas. Sada kada smo je skinuli, kad god pada kiša zbog toga imamo problem”, dodao je.

Temelj je potkopan, nivo ulice je sada dosta niži, pa da bi se ušlo u kafanu sada su neophodne stepenice.

“Stepenicama će automatski bašta, koja je ionako bila mala biti još skraćena. Tako ćemo umesto osam, sada moći da postavimo samo pet stolova”, ističe Stamenković.

Kaže zvali su i izvođača radova, međutim on se samo ogradio i otišao. Kompletno sređivanje je sada ostalo vlasniku kafane.

„Galija“ iz Ulice Nikole Pašića je jedna od prvih niških kafana.  Ona je prema nekim navodima počela da radi 1938-9. godine, a neki kažu i ranije. Sada kafanu vode porodično Zoran i Milena Stamenković uz punu pomoć Zoranovog oca Milutina i sa ponosom važe za jedne od najljubaznijih ugostitelja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com