Društvo

Posle duže pauze ponovo ručno pranje niških ulica (VIDEO)

Niške ulice ponovo su oprane ručno, nakon duže pauze. Ovo će prema najavama biti učestala praksa, ali će preko zime tempo pranja niških ulica zavisiti od vremenskih uslova. Saobraćajnice će se kao i ranije prati noću, ili u ranim jutarnjim časovima, kada je frekfencija saobraćaja manja.

O ovom problemu nedavno je govorila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski gostujući na jednoj od televizija. Ona je javno izrazila nezadovoljstvo čistoćom grada i najavila da će tehnički problemi zbog kojih se ulice nisu  prale određeno vreme biti rešeni.

Foto: printscreen JKP “Mediana”

Gradski većnik zadužen za komunalnu oblast Miroslav Đokić kazao je da će se centralne gradske ulice prati češće. Preko zime će se to raditi kada vremenski uslovi dozvole, dok će već od proleća biti usaglašen tempo.

“U ovoj godini se planira nabavka još vozila za pranje koje će JKP “Mediana” olakšati ovaj posao”, najavio je Đokić.

Ulice se najčešće peru noću, ili u prepodnevnim satima kada prođe jutarnji špic. Cisterne sa vodom biće kombinovane sa čistilicama.

Foto: printscreen JKP “Mediana”

Ranijih godina Mediana je ulice prala od aprila. Tačnije, nije bila praksa, zbog niskih temperatura i mraza da se one peru u toku zimskog perioda. Kako se sada klima promenila, javila se i potreba da se ulice očiste na ovaj način i u toku zimskih meseci.

Foto: printscreen JKP “Mediana”

Vodenim šmrkovima biće prane saobraćajnice u centralnoj gradskoj zoni. Radiće se pranje ulica i auto-čistilicama, sa četkama koje sugrađani mogu da vide na ulicama. Postoje mnoge ozbiljne studije koje pokazuju da je upravo pranje ulica to koje je veoma značajno za smanjenje pre svega čestičnog zagađenja, posebno u zimskom periodu. Ipak, za ovakav vid čišćenja temperatura mora da bude iznad četiri stepena, jer se na nižim temperaturama stvara poledica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. kao prvo, u Evropi niko vise ne pere tako ulice, ali su i gradovi mnogo manje prljaviji. Drugo to ciscenje zbog cestica: slazem se, ali to sve naguraju u kanalizaciju, i onda sve direktno u Nisavu. Bravo za resenje, cist idiotizam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com