Društvo

Posle apela za pomoć, mala Nađa dobija krov nad glavom

Nađa Bilbija, šestogodišnja devojčica koja sa babom i dedom živi u trošnoj kućici na Viniku, dobija nov krov nad glavom.

Grad Niš nudi socijalno stanovanje na dve lokacije, a na Nađinoj porodici je da odluče gde će se preseliti.

Posle apela za pomoć koji su uputili lokalni i nacionalni mediji kompletnoj društvenoj zajednici, socijalne ustanove i institucije grada Niša su se podigle na noge, kako bi se problem male Nađe, koja odrasta u uslovima nedostojnim čoveka, rešio na najadekvatniji način.

Socijalno stanovanje je jedno naše rešenje. Reč je o stanovima u naselju Pasi Poljana i u Panteleju, a na porodici je da izaberu lokaciju. Budući da je Nađa predškolac OŠ “Mika Antić” i da kilometraža koju bi morala da prepešači svaki dan nije mala, verovatno će se porodica opredeliti za stan koji je bliži ovoj obrazovnoj ustanovi. Drugo rešenje je da kućica u kojoj je Nađa živela poslednjih šest godina bude rekonstruisana, adaptirana i uređena, kako bi porodica, kada sve bude završeno, mogla da se vrati u svoj dom. Taj deo posla uradiće Centar za socijalni rad, a finansiraće grad Niš”, izjavila je gostujući na televiziji Belle amie, Tijana Đorđević Ilić, gradska većnica zadužena za socijalnu politiku grada Niša.

Print screen

Pravo na socijalno stanovanje pod zaštićenim uslovima ova porodica ima zahvaljujući ostvarenoj novčanoj socijalnoj pomoći koju uživa Nađin deda, kao lice sa ograničenim radnim sposobnostima, otkriva većnica, ukazujući na visinu mesečnih primanja porodice.

Deda je ostvario novčanu socijalnu pomoć koja je priznata za dva člana, zahvaljujući diskrecionom pravu socijalnog radnika da porodici pomogne i uveća budžet. Sa penzijom koju je ostvarila Slavica Mladenović, baba devojčice, ukupna mesečna primanja porodice su do 35.000 dinara. To svakako nisu velika sredstva, ali uz svu pomoć oca deteta, koji je bio radno angažovan, i koliko toliko doprinosio budžetu, neshvatljivi su navodi da dete nije imalo dovoljno hrane”, istakla je većnica naglasivši da je otac deteta bio i angažovan preko GO Pantelej na javnim radovima, radio je, zalagao se i trudio da detetu stvori bolje uslove za život.

Nađa Bilbija

Slučaj male Nađe nije nepoznat službama socijalne zaštite, kaže većnica. Dodaje da je od Nađinog rođenja, ova porodica institucionalno sagledavana u zakonskim okvirima, bilo da je reč o starateljstvu ili brizi o detetu, ali zbog osetljivosti slučaja, neki podaci koji se tiču ove porodice, morali su da budu zaštićeni i da se ne iznose u javnost, ali postoje u dosijeu Centra za socijalni rad u Nišu.

Po saznanju da je ostala bez adekvatne roditeljske nege, Centar za socijalni rad je najpre postavio privremenog staratelja i pokrenuo dalju proceduru o određivanju stalnog staratelja. Da li će to biti baba i deda sa kojima ona sada živi, to će utvrditi struka, jer sledi procedura tokom koje će se procenjivati njihova podobnost, budući da su oboje u poznim godinama. U Nađinom slučaju, neće biti razmatrana mogućnost hraniteljstva, jer je otac taj koji je sada trenutno zakonski staratelj detetu”, kazala je većnica.

Foto: Niske vesti

Nađini baba i deda kažu da su njeni jedini staratelji, jer su je se roditelji odrekli, još dok je bila petomesečna beba.

Ovo je jedna stvarno teška priča koja mora da bude rešena, i što se tiče starateljstva i što se tiče roditeljstva kao i samog deteta i zato zaslužuje ništa više od porodica koje su u istom, a možda i u težem problemu. Resorna institucija ovo mora da reši, a grad će pružiti punu podršku”, istakla je većnica, naglasivši da ovim pitanjima ne treba da se bave mediji već institucije.

Da mala Nađa živi u teškim uslovima primetila je njena vaspitačica Milica Marinković, o čemu smo nedavno pisali.

Zahvaljujući apelu brojnih medija, problem je postao vidljiviji. Sa željom da pomogne javio se veliki broj Nišlija, a Prvi taxi se dobrovoljno obavezao da malu Nađu besplatno prevozi svakodnevno od kuće do škole i nazad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com