Kultura

Posle 7,5 godina dramski pisac iz Niša dokazao da mu je drama plagirana

Sedam i po godina trajala je parnica pred Višim sudom u Beogradu, u kojoj je Stamen Milovanović, dramski pisac iz Niša, dokazivao da je drama “Drita” dramaturga Danice Nikolić Nikolić iz Beograda plagijat njegove drame “Ne plači Petra”. Nedavno je pravosnažnom presudom Apelacionog suda to i dokazao. Za povređena nematerijalna i materijalna prava Milovanoviću će odštetu morati solidarno da plate dramaturg i  Udruženje dramskih umetnika “Puls“ iz Lazarevca

Predstavom “Drita” 2015. godine niško Narodno pozorište obeležilo je 128 godina postojanja. Radilo se o  koprodukciji niškog pozorišta  i teatra “Puls” iz Lazarevca, a  “Drita” je u Nišu odigrana samo tri puta. Ubrzo nakon premijere dramski pisac Stamen Milovanović pokrenuo je sudski spor za dokazivanje autorskih prava, a “Drita” skinuta sa repertoara.

“Ja sam gledajući predstavu, a pre toga čitajući tekst, video da je to potpuni plagijat.  Upozorio sam pozorište iz Lazarevca, jer su me oni terali  da učestvujem u realizaciji tog programa, na šta nisam pristao, istakao je Stamen Milovanović.

U tužbi je prvobitno bilo i niško Narodno pozorište, koje je u „Driti“ bilo manjinski koproducent. Tužba protiv njih odbačena je prošle godine i na tu odluku se Milovanović nije žalio.

“Žao nam je što smo uopšte učestvovali i ovim putem se izvinjavamo Stamenu Milovanoviću jer je sada i pravosnažno dokazano da je zaista tekst bilo plagijat”, istakla je Lidija Milosavljević sekretar Narodnog pozorišta Niš

Ivana Nedeljković, direktorka „Puls“ teatra iz Lazarevca prihvata presudu, a u telefonskom razgovoru rekla je da već postoji sporazum sa advokatima da se odšteta plati na rate. Reč je o sumi od 412.000 dinara koje solidarno plaćaju Udruženje dramskih umetnika „Puls“ iz Lazarevca i dramaturg Danica Nikolić Nikolić. Obe su imale primdbu na činjenicu da sud nije uvažio ekspertizu nezavisnog dramaturga u kojoj je tvrdio da „Drita“ nije plagijat.

Advokat dramskog pisca, Oliver Injac smata da su obe strane imale dovoljno mogućnosti i prilika da iznesu dokaze u ovoj parnici.

“Nakon prvostepene presude u našu korist,  advokat tuženih je uložio žalbu., veoma ozbiljnu i dobru žalbu, ali mi smatramo da smo bili u pravu, a Apelacioni sud u Bepgradu je to i potvrdio”, istakao je Injac.

Danica Nikolić Nikolić je rekla da ova presuda neće uticati na njenu reputaciju, jer iza nje stoji ozbiljan rad i Mihizova nagrada, 12 postavljenih drama, a diplomirala je dramturgiju sa desetkom. Dodaje i da je koristila legitimni postupak i podseća da Šeksiporov „Hamlet“ ima sedam verzija.

Milovanović nije dramaturg, penzionisan je kao nastavnik matematike. Napisao je preko 20 drama koje su objavljene, nagrađene, ili bile u nominaciji za nagrade. Dobitnik je „Nišićeve“ nagrade i dva puta nagrade „Dragojlo Dudić“, jedna od ovih nagrada je i za dramu “Ne plači Petra”. Mnoge njegove drame  odigrane su na scenama u Srbiji i Republici Srpskoj.

“To ostaje kao jedan bol, koji ja moram da osećam i koji me u suštini opterećuje”, zaključio je Stamen Milovanović

Osim materijalnog obeštećenja, po odluci suda, sledi oglašavanje o plagijatu u dnevnom listu „Politika“ i časopisu za pozorišnu umetnost „Scena“ Sterijinog pozorja.

Da dokaže svoja autorska prava Stamen Milovanović borio se sedam i po godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

2 Komentara

  1. Stamen je, konano, dobio na Sudu. Teško da postoji i minimalna šansa da se ovo ospori. Dugo je trajalo, to znam, ali malo ko zna koliko je taj čovek dobio nagrada za dramu, pripovetku i priču. Neko će reći: pravda je spora ali dostižna. Lično, ne bih mogao da budem toliko ,, izdrđljiv ”. Ali, opet, po onoj narodnoj: Bolje ikad nego nikad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com