Hronika

Posle 11 godina suđenja izrečena kazna za smrt putara

U Osnovnom sudu u Nišu završen je čak 11 godina dug sudski proces protiv Vladimira Rakića iz Niša koji je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Radmilo Radosavljević (48) radnik preduzeća „Signalizacija“.
Rakić je osuđen na godinu dana zatvora, dok je Piroćanac Jovica Krstić (67) oslobođen odgovornosti za smrt radnika putarskog preduzeća, zbog nedostatka dokaza.

Osnovni sud je preinačio prvostepenu presudu donetu pre tri godine, kojom su obojici izrečene jednogodišnje zatvorske kazne zatvora u kućnim uslovima, a na koju su se žalili i tužilaštvo i okrivljeni.

Do nesreće u kojoj je stradao Radosavljević došlo je 1. jula 2010. godine na putu Niš-Pirot.

Nesrećni čovek bio je zadužen da signalnim zastavicama naizmenično propuštao vozila zbog radova na putu, zbog čega je stajao na sredini kolovoza i zastavicama regulisao saobraćaj.

Krstić je svojim vozilom “škoda fabija” naišao iz pravca Niša ka Pirotu, ali nije na vreme ugledao putara. Videvši da se Krstić neće zaustaviti, Radosavljević je pokušao da ga izbegne tako što je zakoračio na suprotnu kolovoznu traku kojom se kretao Vladimir Rakić upravljajući autobusom „Setro S213“ i to brzinom od 50 kilometara na čas koji ga je udario levim farom.

Usled tog udarca, je zadobio teške povrede glave, grudnog koša, trbuha i karlice odbačen je pred vozilo koje je hteo da izbegne a ono ga je dodatno povredilo.

Obrazlažući visinu izrečene kazne, sud je naveo da je uzeo u obzir olakšavajuće okolnosti, posebno da je Rakić porodičan čovek, neosuđivan i da je nesreći doprinelo i putarsko preduzeće, koje nije postavilo privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Objašnjavajući zbog čega je Krstića oslobodio optužbe, sud je naveo da je tačno da je vozač autobusa prekoračio brzinu prilagođenu uslovima puta, ali da bi i da je vozio sporije, bio u nemogućnosti da izbegne udaranje oštećenog Radmila.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com