DruštvoEkonomija

Poskupljuje hleb i u Nišu

Nova cena hleba u niškim pekarama mogla bi se očekivati već za desetak dana.

Kolika će tačno biti, još se zvanično ne zna. Izvesno je da ćemo hleb plaćati pet ili deset dinara više.

Nova cena industrijski pravljenog hleba biće sigurno ispod 50 dinara. Koliko će tačno koštati i od kada će važiti nove cene, odlučićemo na sastanku koji planiramo naredne nedelje”, ističe Bratislav Vukadinović predsednik Unije pekara Niša.

Razlog za povećanje cene hleba je to što su skočile cene brašna, aditiva i goriva za transport. Drugi korak je razgovor o korekciji cena ostalih pekarskih proizvoda.

Sve je poskupelo. Neodrživo je raditi u ovakvim uslovima, jer pravimo velike gubitke. Ako uzmete u obzir da je u maloprodaji cena hleba 30 dinara, oduzmete pet odsto rabata ili marže koja ide trgovcima, onda dođete do cene od 25 dinara. Za toliko pravimo gubitke”, kaže Vukadinović.

Ukoliko bude novih rasta cena, postoji mogućnost da ova osnovna životna namirnica dodatno poskupi. Nova cena odnosi se na industrijski, trenutno najeftiniji hleb.

Foto: S.P.

Industrijsko pekarstvo ne sme da bude izgubljeno i borićemo se za njega jer pravi najjeftiniji hleb. Ručno pravljen hleb je skuplji i pekare koje imaju takvu proizvodnju same formiraju cenu. To može biti i 50 ili 60 dinara za veknu, a ako im se isplati, ni trenutnu cenu nisu u obavezi da menjaju”, pojašnjava Vukadinović.

Korekcija cene hleba odnosi se na ceo niški region. Zato će na sastanak u Privrednoj komori, naredne nedelje, osim pekara iz Niša biti pozvani i pekari iz Prokuplja, Blaca, Vlasotinca i ostali koji ovom namirnicom snabdevaju niško tržište.

Za potrebe Niša dnevno se proizvede oko 100.000 vekni hleba. Poslednji put cena ove namirnice menjana je februara 2019. godine.

U Beogradu i Novom Sadu hleb je poskupeo proteklog vikenda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Koji put ovaj iza koga ne stoji ni 5 pekara najavljuje dizanje cena?
    Tržište reguliše već 20 godina cenu i njegovo lupetanje nema veze sa svakodnevicom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com