Ekonomija

Poskupeo hleb, nove cene i drugih pekarskih proizvoda

Hleb i ostali proizvodi od brašna poskupeli su za pet do deset dinara. Kao razlog za nove cene pekari navode poskupljenje brašna i ostalih sirovina. Prema rečima predsednika Unije pekara u Nišu Bratislava Vukadinovića reč je o usklađivanju cena. On je najavio da će najveći udar pekari imati januara meseca, ali i kupci, ukoliko se obistine najave i struja poskupi 107 odsto za industriju.

Cena najeftinijog hleba koju su Nišlije plaćale 45 dinara, sada je 50 dinara. Ostali pekarski proizvodi poskupeće u proseku za 10 dinara. Tako će četvrtina bureka sa sirom koštati umesto 120 – 130 dinara, sa mesom 140 dinara, dok će se cene peciva povećati od 5 do 10 posto.

“Brašno je poskupelo za 50 posto, od 40 dinara na 60. Veća je cena energenata za prevoz robe do kupaca. Glavna opasnost se tek očekuje, ukoliko zaista struja poskupi plašim se da cena hleba može biti čak i do sedamdeset dinara”, istakao je Vukadinović.

On je dodao da pekari ne sede skrštenih ruku, već pokušavaju da preko Regionalne privredne komore u Nišu, Privredne komore Srbije i na druge načine da utiču na državu da do tolikog poskupljenja struje ne dođe. Ukoliko do toga ipak dođe cene će podivljati, procenio je Vukadinović.

“Ovde se ne radi više o borbi za profit, već o borbi za opstanak, za pozitivnu nulu. Nikome nije u interesu da svoje kupce opterećuje cenama. Želja nam je da država uzme u obzir naše razloge”, kazao je Vukadinović.

Odluku o usklađivanju cena pekari su doneli u dogovoru sa snabdevačima i u skladu sa porastom cena sirovina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Preterase sa cenama peciva i bureka.Pocece ljudi da smanjuju kolicine dorucka.Cetvrtina bureka sa sirom ne bi smela da prelazi 100 dinara a retko gde se moze naci ispod 120 a najmanje kiflice ili pogacice,od kojih ne moze na zub da se zakaci,kostaju po 50 dinara.Ako ovako nastave sa poskupljnjima,kako hleba i peciva,tako i osnovnih zivotnih namirnica,minimalni licni dohodak bi morao skociti na 60-70 000 dinara a jos ga nisu povecali ni na 35 000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com