Društvo

Posete najduže do 15 minuta

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su posete u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za stare od  22. avgusta, ponovo dozvoljene, u skladu sa novim donetim zaključkom Kriznog štaba za sprečavanje zarazne bolesti Covid-19 Vlade Republike Srbije, a povodom aktuelne epidemiološke situacije u Republici Srbiji.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević uputio je tim povodom svim ustanovama i domovima Instrukciju o načinu rada prilikom organizovanja poseta korisnicima na smeštaju.

Posete korisnicima se mogu realizovati svakim danom u povoljnim vremenskim uslovima, tempertaura iznad 18 stepeni, bez kiše i vetra, u periodu od 10 do 18 sati, navodi se u upustvu.

Korisnik može imati posete dva puta sedmično, a poseta, u zavinsoti od stanja korisnika može trajati najduže 15 minuta.

U upustvu se, takođe, navodi da posete moraju biti unapred ugovorene sa ustanovom. Pri tome je potrebno voditi računa o broju istovremenih poseta zbog rizika okupljanja velikog broja ljudi koji nije dozvoljen.

Posetioci korisnika domova za stare moraju da se pridržavaju odgovarajućih mera, a na ulasku u ustanovu prolaze dezobarijeru, meri im se temperatura, i korisnik i posetilac moraju da nose maske, a posetilac i vizir i drže ofgovarajuću fizičku distance. Tokom trajanja posete prisutno je i službeno lice kako ne bi došlo do direktnog kontakta.

Posete se organizuju u dvorištu na otvorenom na mestu gde mogu da se nađu samo tri osobe.

Dvotište, odnosno mesto za posete mora biti prethodno dezinfikovano i pripremljeno za posete. Mesto za posete se dezinfikuje i nakon realizovane posete jednog korisnuka, nakon čega se u narednih 15 minuta na tom mestu ne realizuje druga poseta, navodi se u upustvu.

O realiziciji posete vodi se precizna evidencija. Upisuju se podaci kao što su vreme posete, ime i prezime korisnika kao i ime i prezime lica koje je bilo u poseti.

Direktor ustanove za smeštaj starih lica dostavlja izveštaj o posetama Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com