Obrazovanje

Poseta atašea francuske ambasade niškom Fakultetu sporta – saradnja srpskih i francuskih visokoobrazovnih institucija

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu bio je domaćin gostima iz Ambasade Francuske u Beogradu i predstavnicima Francuskog instituta u Beogradu. Dekan fakulteta, prof. dr Milovan Bratić, je zajedno sa svojim saradnicima ugostio atašea francuske ambasade Fransoa Gvazije Кovandija i direktora Francuskog instituta u Beogradu Stanislas Pjera.

Oni su u pratnji predstavnika Francuskog kulturnog centra iz Niša i Francuskog instituta iz Beograda posetili Grad Niš i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Razlog njihove posete je unapređenje saradnje niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja sa institucijama iz Francuske koje se bave istraživanjima u oblasti sporta, fizičkog vaspitanja i rekreacije. Francuska je domaćin narednih letnjih olimpijskih igara koje će se 2024. godine održati u Parizu. Ovaj značajan sportski događaj doprineo je da se razvoj sporta i istraživanja u oblasti sporta nađu među prioritetnim oblastima u Francuskoj, te su predstavnici francuske ambasade došli sa misijom da kroz povezivanje najuspešnijih srpskih institucija iz oblasti sporta i fizičkog vaspitanja sa francuskim institucijama doprinesu unapređenju ove značajne delatnosti. Budući da je Dekan fakulteta prof. dr Milovan Bratić, ujedno i predsednik Upravnog odbora Džudo saveza Srbije i član Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije, gosti iz Francuske su zaključili da su mogućnosti za saradnju višestruke, i da bi od povezivanja ovih organizacija sa partnerima iz Francuske sport ostvario vidljive i značajne benefite.

Prof. dr Nenad Stojiljković, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju, je u toku svog izlaganja predstavio aktuelne naučno-istraživačke projekte koje Fakultet realizuje uz finansiranje od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i iz fondova Evropske komisije. Posebno je istakao da fakultet sarađuje sa najeminentnijim sportskim stručnjacima i trenerima reprezentativnih selekcija Srbije koji su stalni gosti fakulteta i predavači na tribinama organizovanim za studente, trenere, profesore fakulteta i građane Niša.

Dodatno, predstavio je pojedine naučne publikacije, čije objavljivanje je i dovelo Fakultet na poziciju koju zauzima na Šangajskoj listi, a koja ga svrstava u red najboljih visokoobrazovnih institucija u državi i regionu Zapadnog Balkana.

Na kraju posete, gosti iz Francuske su predstavili konkretne projekte čija bi realizacija podstakla saradnju srpskih i francuskih visokoobrazovnih institucija i pozvali Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja da unapredi saradnju sa francuskim partnerima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com