Društvo

Posebno održavanje sedam zaštićenih stabala u Nišu starosti i preko sto godina

Za sedam zaštićenih stabala u Nišu, čija starost dostiže i više od 100 godina, biće izdvajano 360 hiljada dinara godišnje za posebnu brigu i održavanje.

Sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine Ivana Krstić kazala je da su zaštićena stabla spomenici prirode i da će pored redovnog održavanja biti urađene i neke konkretnije stvari koje su odlaskom na teren uočili kao problem.

“Na nekim stablima potrebno je napraviti potporni stub, takođe, gde stabla nisu ograđena mi ćemo sada to uraditi, zamenićemo stare klupe koje se nalaze u blizini stabala, na jednom od njih primetili smo i pojavu buba koje bi mogle da ugroze stablo i to ćemo sanirati”, kazala je Krstić.

Prema njenim rečima, zaštićena stabla su Beli dud u Niškoj banji, Dud u Medoševcu, hrast kod Banjičkog jezera, dva hrasta i novoselski brest Donjoj Trnavi i stablo hrasta cera koje se nalazi u Leskoviku.

“Ono što je bitno je i da ćemo tamo gde nema natpisa pored stabla o njihovoj starosti i karakteristikama postaviti nove table”, kazala je Krstić.

Ona je dodala, da je za ovaj posao zadužena Mediana i da će oni voditi računa o ovim spomenicima prirode.

” Ljudi su vezani za ove parkove prirode, oni zaista izgledaju impozantno, često se pored tih stabala godinama u nazad obavljaju i svetkovine. Ona na neki svoj način ulivaju poštovanje i mi smo dužni da brinemo o njima”, rekla je Krstić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com