HronikaVirus Korona

Porodilja iz Zaječara preminula od posledica HELLP sindroma

Od početka epidemije korona virusa virusa u Univerzitetskom kliničkom centru lečeno je ukupno osam trudnica koje su razvile jako tešku kliničku sliku, a na žalos jutros je zbog otkazivanja bubrežene funkcije i funkcije jetre preminula porodilja (27) iz Zaječara koja je rodila ćerku Milicu, rekao je danas zamenik direktora te zdravstvene ustanove Radmilo Janković.

Podsetio je da je pacijentkinja prebačena iz Zaječara u Niš prebačena zbog niske saturacije i visoke temperature.
Prema Jankovićevim rečima stanje trudnice iz Zaječara bilo dramatično teško i tokom porodjaja, jer je imala jako nisku saturaciju i bila je na neivazivnoj ventilaciji.

„Tokom jučerašnjeg dana njeno stanje se dramatično pogoršavalo. Došlo je do naglog propadanja koagulacionog statusa i propadanja bubrežne funkcije, odnosno do takozvanog HELLP sindroma. Hitno smo inicirali dijalizu, ali se stanje i dalje rapidno pogoršavalo“, kazao je Janković.

Istakao je da su tokom minule noći bukvalno svi specijalisti Kliničkog centra ulazili u „crvenu zonu“ intenzivne nege da bi nešto zajednički pokušali da učine, ali da na žalost nije bilo spasa.

Janković je rekao da je sada svakako najteže suprugu i porodici preminule porodilje, medjutim, dodao je, takve situacije veoma teško padaju i zaposlenima u intenzivnoj nezi.

„Bilo je unazad puno dramatičnih situacija, predugo traje sve ovo i ovo je jedno emotivno razaranje zaposlenih bez prestanka“, naglasio je Janković.

Istakao je da je vakcinacija jedini način da se stane na put epidemije i da se ovakve situacije ne ponavljaju.

„Na žalost, ono što je neograničeno je ljudska tvrdoglavost, naivnost, pa i glupost, ali u životu sve ima svoju cenu“, rekao je Janković.

Direktor UKC-a Zoran Perišić izjavio je da su u toj zdravstvenoj ustanovi svi jako emotivno preživljavali sve što se proteklih dana dogadjalo na intenzivnoj nezi, najpre rodjenje male Milice, a potom i smrt porodilje.

„Porodilja je videla svoju bebu i bila je makar tih nekoliko trenutka srećna zato što se beba rodila živa i zdrava“, kazao je Perišić.

On je rekao je beba dobro, a rezultat testiranja pokazao je da nije pozitivna na korona virus.

Direktorka Klinike za dečije interne bolesti Emilija Golubović rekla je ranije danas novinarima da je beba dobro, ali da će biti intenzivno praćena sigurno narednih 10 dana zbog toga što je rodjena u infektivnoj sredini, kao i zbog toga što je rodjenju prethodio brzo porodjaj koji za sobom povlači odredjene rizike.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button